Vaknieuws

LED-bouwlamp kopen: hier moet je op letten.

LED-bouwlamp kopen: hier moet je op letten.

LED-lampen zijn duurzaam en zuinig. Maar hoe kies je een goede LED-bouwlamp met de goede lichtsterkte? Mastermate geeft je tips.

Veel vakmensen weten goed welke gloeilamp of halogeenlamp ze gebruiken of gebruikten. Bijna iedereen kon zeggen welke lamp qua wattage de goede lichtsterkte had. Maar bij LED-bouwlampen moet je niet kijken naar de hoeveelheid Watt. Het wattage zegt niets over de lichtopbrengst.


Hoeveel lichtopbrengst heeft een bouwlamp?

Wil je weten hoeveel lichtopbrengst een lamp heeft? Kijk dan naar de hoeveelheid lumen. Het is simpel en eenvoudig: hoe hoger het aantal lumen, hoe hoger de lichtopbrengst. In de grafiek hieronder zie je een aantal bouwlampen uit het assortiment van Mastermate. Zo kun je de lampen én hun lumen met elkaar vergelijken. Mastermate heeft bouwlampen vanaf 1.500 lumen.


Lumen? Hoeveel licht is dat?

Het begrip lumen lijkt nieuw, maar dat is het niet. Het werd alleen weinig gebruikt om de lichtopbrengst van een lamp aan te duiden. Dat is best wennen. Want hoeveel is 1.500 lumen bijvoorbeeld? Dan is het toch handig om weer aan de lichtsterkte van de gloeilamp te denken. Je kunt grofweg deze vuistregel aanhouden: 

  • 710 lumen staat ongeveer gelijk aan de lichtopbrengst van een 60 Watt gloeilamp.
  • 1340 lumen staat ongeveer gelijk aan de lichtopbrengst van een 100 Watt gloeilamp.

MM lichtsterkte LED bouwlampen


Wattage blijft belangrijk

Het wattage van een bouwlamp staat voor het verbruik van de bouwlamp. Dat blijft belangrijk. Vooral in combinatie met het vermogen van machines. Sluit je meerdere machines aan op een haspel of zwerfkast, dan gaat dat meestal goed. Maar als je er ook een bouwlamp én een heater op aansluit, heb je kans op overbelasting.


Wat is de kleurtemperatuur van een bouwlamp?

Als vakman wil je op donkere dagen en op donkere plekken goed je werk doen. Je wilt zien wat je doet! De K-waarde (Kelvin) geeft de kleurtemperatuur aan. Een waarde van 5.000K is vergelijkbaar met helder daglicht. Bij Mastermate heb je de keuze uit bouwlampen met een minimum van 5.000K.


Stofdicht en waterdicht: Wat zegt de IP-waarde?

Op verpakkingen van LED-bouwlampen vind je een IP-waarde. Deze waarde geeft aan in hoeverre een product stof- en waterbestendig is. De IP-waarde bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer gaat over de bescherming tegen stof, het tweede cijfer zegt iets over de vochtbestendigheid. Veelvoorkomende IP-waarden voor LED-bouwlampen zijn IP54 (stofdicht en spatwaterdicht), IP65 (stofdicht en beschermd tegen waterstralen) en IP67 (stofdicht en waterdicht).


Wat is de levensduur van een LED-bouwlamp?

Hoeveel uur licht haal je uit een LED-bouwlamp? Een goede bouwlamp brandt minimaal 20.000 uren. Dat is één van de voordelen van LED-verlichting: LED-lampen gaan 5 keer langer mee dan halogeenlampen. En LED-lampen zijn bijna 8 keer zuiniger dan halogeenlampen. Dus dat merk je ook in de portemonnee.

 

Bekijk ook

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1965 beoordelingen