Voorkom foutieve berekeningen

Voorkom foutieve berekeningen

Soms komt het voor dat een bestek niet goed is geschreven. Of, dat de informatie niet klopt.

Het overkwam me recentelijk bij een klant van ons, een aannemer. Hij zat volop in de voorbereiding van de bouw van een woonzorgcomplex. Er was een calculatie gemaakt ten aanzien van het hang- en sluitwerk en de toegangscontrole, de Building Control. Beide berekeningen klopten niet. Zo bleek. Ik kreeg de informatie onder ogen en in goed overleg besloten we dat de stukken moesten worden herschreven.


Dat doe ik overigens met veel plezier! Laat daar geen misverstand over bestaan. Maar in dit geval betrof het toch een flink aantal nieuwe concepten op deurniveau. Nieuwe berekeningen waren nodig voor het hang- en sluitwerk, de toegangscontrole, het advies met betrekking tot de draaideurautomaten en het sleutelbeheer. We waren er achter gekomen dat de architect en de opdrachtgever verkeerde informatie op de markt hadden gelegd. Dan krijg je dus foutieve berekeningen.


Valse start?

Voor de klant van ónze opdrachtgever was het hoe dan ook van belang dat in het te bouwen woonzorgcomplex de veiligheid van bewoners en personeel op het hoogste niveau zou komen. Onder andere door geregistreerde toegangscontrole. Een dieper liggende wens betrof een stukje inbraakpreventie en -detectie. En, als je het over zulke essentiële zaken hebt, dan kun je het je dus niet permitteren om een valse start te maken.


Winstmarge door berekeningen onder druk

Tot op deurniveau heb ik de berekeningen geoptimaliseerd. Ik schat in dat 20% van de eerste berekeningen niet klopt. Dat is nogal wat. Als we dat niet van te voren hadden ontdekt, dan hadden de faalkosten voor de aannemer flink kunnen oplopen. En was zijn winstmarge beslist onder druk komen te staan. Door kritisch en met de juiste kennis naar het bestek of de berekeningen te kijken, kwamen we er op tijd achter en konden we herstellen. Gelukkig.


Regisseursrol

Uiteindelijk belandde ik in dit prachtige project in een regisseursrol. Samen konden de potentiële faalkosten voor onze opdrachtgever tot een minimum reduceren. Zoals mijn collega Roy al zei ‘Regeren is vooruitzien!’ en dat geldt ook in dit geval. Door eerder – bijvoorbeeld met ons – in gesprek te gaan, is zo ontzettend veel winst te halen. Want een aannemer kán gewoon niet alles weten.


Keten van kennis

Wij – bij Mastermate – daarentegen, zitten in een keten van kennis. We hebben elke dag contact met onze leveranciers, we laten onszelf regelmatig bijscholen én we zijn op de hoogte van de meest recente technische ontwikkelingen en de daaraan gerelateerde berekeningen. Daardoor wordt onze kennis van hogere kwaliteit.


Hoger niveau

Die kennis delen wij met veel plezier. Het is onze rol, als groothandelaar om die kennis ter beschikking te stellen als we een samenwerking aangaan. Wij zijn er van overtuigd dat een discipline als Building Control daarmee op een hoger niveau komt te staan. Onze klant is er in ieder geval blij mee. Natuurlijk! Minder faalkosten. Veel minder! En precies om die reden ben ik uiterst tevreden. Ik zou bijna zeggen: kom maar op met die moeilijke projecten! Ook als u geen enkele twijfel hebt over de berekeningen… Juist dán daag ik uit om die berekening nog eens aan ons voor te leggen.


Wie weet wat voor winst we kunnen behalen. Wie weet hoe we uw winstmarge kunnen vergroten. Wie weet hoe we uw faalkosten omlaag kunnen brengen.

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1968 beoordelingen