glass-building.jpg

FSC® staat voor 'Forest Stewardship Council'®, vrij vertaald 'Raad voor goed bosbeheer' en PEFC staat voor ‘Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes’. Beide een internationale non-profitorganisatie opgericht door boseigenaren, houtsector, sociale bewegingen en milieuorganisaties. Doel van deze organisaties is een wereldwijd verantwoord bosbeheer.

FSC® / PEFC maakt het hout herkenbaar voor de eindgebruiker. Met behulp van certificering wordt gewaarborgd dat de regels worden nageleefd.

Mastermate en FSC®
Onze locaties Apeldoorn, Delfgauw, Groningen, Spijkenisse, Stellendam en Zoetermeer zijn FSC®-gecertificeerd middels de multisite. De vestigingen Apeldoorn en Groningen zijn ook PEFC gecertificeerd. Maatregelen die ons in de keten leiden naar een verantwoord bosbeheer, zijn door deze vestigingen vastgelegd in het FSC®- en/of PEFC-handboek. Als schakel in de gehele keten zorgen Mastermate Delfgauw, Groningen, Spijkenisse en Zoetermeer dat zowel de inkoop als de verkoop volgens deze voorwaarden plaatsvinden.

Jaarlijks wordt door de instantie SKH en DuraCert een externe audit afgenomen ter verificatie van beide systemen. Dit betekent in het kort dat een certificerende instantie vaststelt of door Mastermate Apeldoorn, Delfgauw, Groningen, Spijkenisse, Stellendam en Zoetermeer wordt voldaan aan de voorwaarden. Het certificaat noemt men een handelsketen certificaat (Chain of Custody en groepscertificaat) en het PEFC-certificaat betreft een groepscertificaat is voor alle partijen tussen het bos en de eindgebruiker.

Het FSC®-certificaatnummer is SKH-COC-000492 en PEFC-certificaatnummer is SCS-PEFC/COC-000652-FC.

Bekijk hier het FSC®-certificaat en het PEFC-certificaat.

Verschil FSC en PEFC
FSC® en PEFC hebben beide hetzelfde doel voor ogen. Alleen de weg ernaar toe verschilt en over het algemeen wordt FSC in de zuidelijke landen en PEFC in de Scandinavische landen toegepast. Het is goed dat er twee systemen bestaan. Beide keurmerken houden elkaar scherp en voorkomen monopolyvorming. Als er maar één certificaat zou overblijven, was de prikkel om te verbeteren veel minder sterk. Boseigenaren kunnen kiezen welk van de twee systemen bij hen past.

Meer FSC®-informatie
Op deze website vindt u veel algemene informatie over FSC®. Meer over PEFC vindt u op de PEFC-website. Of bekijk hieronder de informatieve film over FSC® en PEFC:

FSC®.
PFEC

.
Wilt u meer weten over Mastermate en het FSC®- of PEFC-certificaat, neem dan contact op met onze KAM-manager door een mail te sturen naar kam@mastermate.nl.