Vaknieuws

De oordop 2.0: veilig en verstaanbaar communiceren in lawaai

De oordop 2.0: veilig en verstaanbaar communiceren in lawaai

Werken in een lawaaiige omgeving, zónder gehoorbescherming… Als het gaat om het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen in de bouw, is er nog een wereld te winnen.

Gehooraandoeningen zijn in de bouw beroepsziekte nummer één. Een groot probleem, zeker als je bedenkt dat het belang van duidelijk communiceren op de bouwplaats toeneemt – en oordoppen ‘in de weg zitten’. De oordop 2.0 kan uitkomst bieden.


door Nordwin Simonis, vertegenwoordiger bij Mastermate


Lawaai: een ziekmaker in de bouw

Gehooraandoeningen als lawaaidoofheid en oorsuizen zijn in de bouw beroepsziekte nummer één. Bijna een kwart van de bouwplaatsmedewerkers kampt met gehoorproblemen. Dat geldt ook voor 17% van UTA-personeel zoals werkuitvoerders en projectleiders, blijkt uit het meest recente Bedrijfstakverslag 2016 (pdf, 3 MB) van kenniscentrum Volandis. Lawaai is een echte ziekmaker. Dat weten veel mensen in de bouw inmiddels wel. Toch zegt één op de acht bouwplaatsmedewerkers dat ze geen gehoorbeschermingsmiddelen gebruiken tijdens het werk.


Gehoorbescherming 2.0

Je kunt je indenken waarom sommige medewerkers in de bouw geen gehoorbescherming dragen. Gebruik je vaak een portofoon of smartphone, dan kan het gebruik van ‘traditionele’ gehoorbescherming (oordoppen, otoplastieken of gehoorkappen) onhandig zijn. Gelukkig staat de markt voor gehoorbeschermers niet stil: er zijn tweedegeneratie otoplastieken waarbij de ‘oordop’ wordt gekoppeld aan een portofoon of smartphone. Gedraad of via bluetooth. Met en zonder headset. Het filter in het oorstuk zorgt voor de demping van het omgevingslawaai, maar geeft spraak natuurgetrouw weer. En je hebt je handen vrij! Veilig werken en verstaanbaar communiceren in één. Dat is gehoorbescherming 2.0.


Gehoorbescherming verstrekken begint met luisteren

Kunnen alle oordoppen en universele otoplastieken nu de prullenbak in? Nee! Welke gehoorbeschermer een medewerker nodig heeft, hangt af van de werksituatie. Dat is voor mij leidend als ik vakmensen adviseer bij de keuze van gehoorbescherming. Dat betekent goed luisteren naar hun behoeften en wensen. Ook comfort is belangrijk. Gehoorbescherming moet prettig zitten. Dan is de kans ook het grootst dat werknemers hun gehoorbescherming gebruiken.


Klachten over je oordoppen? Blijf er niet mee lopen!

Ik geef werkgevers vaak mee dat ze het gebruik van gehoorbescherming – maar dat geldt eigenlijk voor alle PBM’s – bespreekbaar en laagdrempelig moeten houden. Geef medewerkers bijvoorbeeld de ruimte zelf contact op te nemen met hun PBM-specialist. Ervaart hij otoplastieken als hinderlijk, zitten ze niet lekker? Blijf er niet mee lopen, los het meteen op. Dat is beter voor jezelf, veiliger voor iedereen.


Leverancier aan het woord: ‘Bouwplaats is een communicatieplaats’

Variphone Nederland is producent van gehoorbeschermers en één van de leveranciers van Mastermate. Directeur Edgar Scholte over communicatie in lawaai: ‘Moderne communicatiemiddelen en -technieken zoals smartphone, wifi, bluetooth zijn niet meer weg te denken uit de bouw. De bouwplaats is veranderd in een communicatieplaats. Toch zijn smartphones en portofoons niet altijd goed te gebruiken in combinatie met gehoorbescherming. Tweedegeneratie gehoorbeschermers maken dat mogelijk. Of je zo’n nieuw type gehoorbescherming nodig hebt, hangt af van een aantal factoren. Onze vuistregel: hoe frequenter en langduriger je in een lawaaiige omgeving bent, hoe groter de kans dat je op gehoorbescherming op maat nodig hebt.’

Ook interessant


Onze klanten belonen ons met een 8,6
1966 beoordelingen