Vaknieuws

Inspectie SZW maakt inspectieplannen 2018 bekend

Inspectie SZW maakt inspectieplannen 2018 bekend

De Inspectie SZW controleert in 2018 of op bouwplaatsen veilig wordt gewerkt als het gaat om werken op hoogte, fysieke belasting en heffen en hijsen.

Waar inspecteurs van de Inspectie SZW in 2018 op letten, is niet geheim. Dat kun je lezen in het Jaarplan 2018. Daarin staat dat de Inspectie SZW op bouwplaatsen gaat controleren of er veilig wordt gewerkt als het gaat om werken op hoogte, fysieke belasting en heffen en hijsen.


De Inspectie SZW (vroeger bekend als Arbeidsinspectie) wil dat werkgevers, werknemers en zelfstandigen in de bouw veilig(er) werken. Daarom voert zij in 2018 inspecties uit op bouwplaatsen. De Inspectie gaat af op meldingen van onveilige situaties. Ook signalen dat een bouwbedrijf arbeids- en veiligheidswetten overtreedt, kunnen reden zijn voor een inspectie.


Naar welke gevaren kijkt de Inspectie SZW in 2018?

In het Jaarplan 2018 staat dat de Inspectie SZW gaat controleren of uitvoerders en vakmensen zich houden aan de regels voor:


  • hijsen en heffen
  • werken op hoogte (rolsteigers)
  • lichamelijk zwaar werk
  • blootstelling aan gevaarlijke stoffen
  • aanrijdgevaar
  • verontreinigde grond
  • explosieven.

Inspectie SZW PBM

Wat gebeurt er bij een overtreding?

Als de inspecteur een overtreding ziet, bespreekt hij die met de werkgever. Die krijgt eventueel een boete. Als blijkt dat de overtreding voortkomt uit de manier waarop de opdracht is gegeven, wordt ook de opdrachtgever aangesproken. Ook werknemers kunnen in hun eigen belang meewerken aan gezonder en veiliger werken. Dit kunnen timmerlieden en metselaars doen door instructies op te volgen en elkaar aan te spreken op onveilig gedrag.


Meer weten over persoonlijke veiligheid?

Bekijk wat onze veiligheidsadviseurs voor je kunnen betekenen. Bij hen kun je terecht voor advies over valbeveiliging, het aanmeten van otoplastieken en andere persoonlijke beschermingsmiddelen én passende bedrijfskleding. Ook kunt u bij onze veiligheidsadviseurs terecht voor een gratis toolbox stofvrij werken.


Bekijk ook

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1967 beoordelingen