glass-building.jpg

LOGO TOC blue squareIn 2012 kreeg de Delftse student Boyan Slat het idee om het plastic in de oceaan op te ruimen, zonder dat er netten worden gebruikt om het plastic ‘er uit te vissen’. Zijn idee krijgt wereldwijd de aandacht. In 2014 is, na een jaar onderzoek door 100 vrijwilligers, werd duidelijk dat de ideeën zeer zeker haalbaar zijn.
Mastermate heeft een sponsorbijdrage geleverd door de werkplaats te voorzien van de nodige materialen en gereedschappen.

Het idee
Het opruimen van plastic in de oceaan is eerder als onrealistisch en onbetaalbaar te doeken gedaan. The Ocean Cleanup stelt om die reden een simpelere en goedkopere oplossing voor. Door het benutten van oceaanstromingen zo dit al kunnen. Boyan stelt voor om met verankerde drijvende constructies, die armen hebben van 45 kilometer lang, het afval te verzamelen. Door de stroming van de oceaan zou het afval in de armen van de constructies drijven. De schatting, dat uit het haalbaarheidsonderzoek kwam, geeft aan dat er op deze manier 65 kubieke meter plastic per dag verzameld kan worden. Hierdoor zou in tien jaar tijd de helft van al het plastic uit de Stille Ocean weg kunnen zijn.

Prijs
Op 17 november 2014 werd bekend dat de jonge uitvinder met zijn idee een VN-prijs heeft gewonnen, namelijk de ‘Champion of the Earth-award’. Deze prijs kreeg hij voor zijn inzet om de oceanen schoner te maken.

Wil je meer weten over The Ocean Cleanup project? Kijk op www.theoceancleanup.com/.

VESTIGINGEN

mastermate-vestigingen-landkaart