buildingcontrol-grijs.jpg

Per 1 januari 2018 gelden nieuwe regels voor veilig werken met rolsteigers. Kern van deze regels is dat de randbeveiliging (minimaal een heupleuning) wordt aangebracht, voordat het platform wordt betreden. Hierdoor verandert de manier waarop je een steiger moet opbouwen.

In het kort komt het hier op neer: bouw je een rolsteiger op, dan plaats je eerst de leuning van een nieuw platform. Pas daarna monteer je het werkplatform zelf. In de Mastermail oktober-november 2017 lees je meer over de nieuwe opbouwmethode.

 

Nieuwe regels: zonder randbeveiliging mag je platform niet betreden

De nieuwe regels bepalen dat een werkplatform op een rolsteiger aan beide zijden een randbeveiliging moet hebben. Ontbreekt deze leuning, dan mag je het werkplatform niet betreden. Alleen als de afstand tot de gevel kleiner is dan 15 centimeter, hoef je aan de gevelzijde geen leuning te monteren.

Infographic Veilig rolsteiger opbouwen


Oplossingen voor veilig opbouwen en afbreken van een rolsteiger

De regels voor de veilige opbouwmethode gaan gelden voor àlle rolsteigers: nieuwe rolsteigers en rolsteigers die vóór 1 januari 2018 zijn gekocht. Daarom brengen fabrikanten en leveranciers van rolsteigers eigen oplossingen op de markt. Daarmee kan de gebruiker van de rolsteiger deze ook daadwerkelijk veilig opbouwen en afbreken.


Minder ongelukken

De nieuwe regels zijn het gevolg van afspraken tussen Inspectie SZW en de VSB (brancheorganisatie voor steiger-, hoogwerk- en betonbekistingbedrijven). Daarmee hopen de Inspectie en VSB het aantal ongelukken met rolsteigers te verminderen. Jaarlijks worden ongeveer 35 ernstige ongevallen met rolsteigers gemeld bij de Inspectie SZW. Het gaat gemiddeld één tot twee keer per jaar om een ongeval met dodelijke afloop. Een volledig overzicht van de nieuwe regels vind je in het ‘A-blad Rolsteigers’ van Volandis. Volandis is het kennis- en adviescentrum voor de bouw.

 

Meer informatie

VESTIGINGEN

mastermate-vestigingen-landkaart