Veranderingen in de bouw in 2017 (en daarna): drie tips

Veranderingen in de bouw in 2017 (en daarna): drie tips

De bouw gaat behoorlijk op de schop de komende jaren. Nieuwe regels voor controle en toezicht (Wet kwaliteitsborging), veranderende bouwmethodes en strengere eisen voor energiezuinig bouwen.

Behoefte aan wat overzicht? Hieronder drie tips om u goed voor te bereiden op de veranderingen in het bouwjaar 2017 (en daarna).


Tip 1: Bouwproces goed vastleggen voor omgekeerde bewijslast

Minister Blok wil de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen invoeren. Deze wet moet ervoor zorgen dat in de bouw de kwaliteit verbetert en dat er meer duidelijkheid komt over verantwoordelijkheden. De wet moet in 2018 van kracht worden. De aannemer wordt eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van het gebouw dat hij oplevert. Hij moet kunnen bewijzen dat het gebouw voldoet aan alle eisen. Certificaten van gebruikte producten, rapporten die aantonen dat het gebouw voldoet aan de gestelde eisen: dit alles moet u zorgvuldig gaan vastleggen.


Tip 2: Oefen met BENG (aan de tekentafel en op de bouw)

Vanaf eind 2020 moeten alle nieuwe gebouwen bijna energieneutrale gebouwen (BENG) zijn. Om aan deze eisen te kunnen voldoen, gaan traditionele bouwmethodes en -materialen veranderen. Gebruik 2017 (en de jaren daarna) om u te verdiepen in energiezuinig bouwen en te oefenen met BENG! Aan de tekentafel en op de bouw. Tijdens de werkvoorbereiding is het belangrijk om bij de detaillering al na te denken over de keuze van de juiste materialen. En vergeet ook de training van vakmensen niet. Zij moeten leren hoe ze die materialen goed verwerken en toepassen.


Tip 3: Verdiep u in de mogelijkheden van BIM

Werken met BIM is de toekomst! Bij aanbestedingen van projecten eist de overheid steeds vaker van opdrachtnemers dat ze hun bouwinformatie delen met BIM. Door een juiste inzet van BIM kan efficiënter worden gewerkt en kan een grote kostenbesparing gerealiseerd worden. Mijn collega Jeroen Haijes heeft hier ook een blog over geschreven: de kracht van BIM zit hem in de integrale samenwerking. Ook Mastermate werkt haar adviezen uit in BIM. Waarschijnlijk is BIM over een paar jaar niet meer weg te denken uit de bouw.


Hulp nodig in pittige tijden?

Pittige tijden voor de aannemer, met al die veranderingen. En nu de bouw weer aantrekt, moet er ook nog ‘gewoon’ gebouwd worden. En flink ook. Dan kunt u wel wat hulp gebruiken, van RuwbouwService bijvoorbeeld. We geven integraal advies tijdens hele bouwproces, kunnen certificaten en testrapporten aanleveren of een luchtdichtheidsmeting – een blowerdoortest – uitvoeren. Ook leren we uw vakmannen in een toolbox hoe ze producten moeten verwerken. Dan weet u dat het goed zit. Een hele zorg minder.

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1968 beoordelingen