buildingcontrol-grijs.jpg

Op de bouw wordt veel lawaai geproduceerd. De kwaliteit van het gehoor heeft hiervan te lijden. Teveel lawaai veroorzaakt slechthorendheid en later doofheid. Lawaai-slechthorendheid wordt steeds vaker niet alleen vastgesteld bij oudere-, maar ook bij jongere werkenden in de bouw. Doe er iets aan voordat het te laat is. Beschadiging van het gehoor is onomkeerbaar! Draag gehoorbescherming zodra het nodig is en voorkom permanente gehoorbeschadiging. Ons motto: Blijf genieten van geluid.

Eisen aan de omgeving
Machines, apparaten, installaties, vervoer- en transportmiddelen mogen niet meer dan 85 dB veroorzaken op een werkplek of locatie, tenzij dit redelijkerwijs niet anders mogelijk is. De inspectie controleert op het dragen van gehoorbescherming en deelt geregeld boetes uit.
De volgende fabels horen wij nog vaak tijdens onze gesprekken op de bouw:

'De doofheid die je door lawaai oploopt is tijdelijk. Als je een tijdje uit het lawaai bent dan komt je gehoor vanzelf weer terug.'
Dit is niet waar: Als gehoor echt beschadigd is, dan komt gehoor nooit meer terug. Kapotte trilhaartjes herstellen zich niet. Doe de test op www.hoortest.nl of nog beter laat uw gehoor checken bij een professional.

'Je kunt alleen lawaaidoof worden als je de hele dag in de herrie werkt.'
Dit is niet waar: Ook al werkt u maar een beperkte tijd per dag in de herrie, het gehoor kan hierdoor beschadigen. Vaak wordt er gedacht 'het is maar voor even' en wordt er geen gehoorbescherming gedragen. Lawaaidoofheid treedt dan niet direct op, maar het gaat wel veel sneller dan verwacht.

'Als je lawaaidoof bent hoor je niks meer' 
Dit is niet waar. Je verliest bepaalde frequenties (toonhoogten) waardoor het bijv. lastig wordt bepaalde gesprekken te volgen.

'Als je lawaaidoof bent neem je gewoon een gehoorapparaat en dan hoor je weer prima.
Dit is niet waar. Als je lawaaidoof bent hoor je bepaalde frequenties niet meer, een gehoorapparaat versterkt alle frequenties. Als je een gehoorapparaat gebruikt als je lawaaidoof bent zou je veel ruis krijgen. Bovendien stel je de niet beschadigde haarcellen bloot aan te hard geluid. Er zijn overigens wel een aantal apparaten verkrijgbaar die selectief het geluid kunnen versterken.

'Ik kan als medewerker toch geen boete krijgen als ik geen gehoorbescherming draag!'
Ja, zeker. Wanneer u als werknemer zonder gehoorbescherming werkt bij een geluidsniveau van meer dan 85 dB(A), dan kunt u een boete krijgen van maximaal € 225,-.

Werkgeversverplichting voor gehoorbescherming
Een werkgever is verplicht om gehoorbescherming te verstrekken bij een geluidsniveau van meer dan 80 dB(A) en is ook verplicht om er alles aan te doen om het lawaai te beperken. Als het geluid toch nog boven de 80 decibel (dB(A)) uitkomt, gelden de volgende regels:

  • Bij geluid harder dan 80 dB(A) moet de werkgever zijn werknemers gehoorbescherming geven.
  • Bij geluid harder dan 85 dB(A) moet de werknemer de gehoorbescherming dragen.

Welke soorten gehoorbescherming zijn er en wat is het advies van Mastermate

Oordopjes: Dit zijn wegwerpoortjes. Mastermate adviseert persoonlijke oplossingen, zoals de gehoorkappen of de otoplastieken.

Gehoorkappen: Deze kappen gaan over het hele oor. Er zijn diverse modellen en mogelijkheden. Sommige modellen pas ook over een bouwhelm. Bekijk ons assortiment gehoorkappen van 3M - Peltor in onze webshop.

Otoplastieken: Dit is een op maat gemaakte gehoorbescherming. Past perfect in het oor. Vanuit het gebruik en het gemak. Je kunt ze altijd bij je hebben, want ze nemen weinig ruimte in beslag. En daardoor worden ook sneller gebruikt. Ook het comfort is uitstekend. Ons advies is investeer in een goed paar otoplastieken. Laat ze opmeten bij Mastermate en wij leveren uw otoplastieken in een handig klein doosje bij u af. Vraag ernaar op de vestigingen of stuur een mail naar info@mastermate.nl voor het maken van een afspraak. 

Jaarlijkse controle op 'lekdichtheid' van otoplastieken en dagelijks gebruik van een otoplastiek

Hoe plaats je een otoplastiek in de gehoorgang?

  1. Neem de gehoorbeschermers met schone handen uit het etui en controleer of deze schoon zijn.
  2. De gehoorbeschermers zijn voorzien van een kleurcodering.
  3. De rechter gehoorbeschermer met de rode kleurstip is bestemd voor het rechteroor, de gehoorbeschermer met de blauwe kleurstip voor het linkeroor.
  4. Pak de rechter gehoorbeschermer bij het greepje tussen de duim en de wijsvinger zodat uw duim bij het filterkanaal zit.
  5. Plaats de gehoorbeschermer in de gehoorgang. De duim blijft boven, draai nu de hand naar achter totdat de gehoorbeschermer op zijn plaats gebracht is (uw duim bevindt zich nu aan de onderkant). Om het inbrengen te vergemakkelijk kan men met de andere hand de bovenkant van het oor schuin omhoog trekken. Pak uw linker gehoorbeschermer en breng deze op dezelfde wijze in.

Uw gehoorbeschermers zullen slechts optimale werking bereiken wanneer ze zorgvuldig en op de juiste wijze in het oor zijn ingebracht.

Wij adviseren u de gehoorbeschermers jaarlijks te laten controleren op lekdichtheid. Otoplastieken kennen een gemiddelde gebruiksduur van 4 jaar. Bekijk een meer gedetailleerde instructie op www.variphone.nl/instructies.

Bij Mastermate kunt u ook uw otoplastieken laten testen. Geef dit bij uw otoplastiekenaankoop aan, dan krijgt u jaarlijks automatisch bericht van ons voor een controle van de otoplastieken. 

Tweeweg communicatie met gehoorbescherming
Bij werkzaamheden in lawaaizones heeft men vaak problemen met communicatie. De gebruikte gehoor bescherming belemmert vaak de verstaanbaarheid onderling en indien er over grote afstanden gecommuniceerd dient te worden is dit vrijwel onhaalbaar.

Het gebruik van Walkie Talkies kan hierin een stuk tegemoet komen, maar is vaak niet toereikend. De VariCom© kan hiervoor een oplossing bieden. De VariCom© bestaat uit een op maat gemaakt oorstukje, voorzien van een hoogwaardige microfoon en luidspreker. Deze elektronica is geïntegreerd in het oorstukje en dus ook afgeschermd van het omgevingslawaai, wat uiteraard de spraak/verstaanbaarheid ten goede komt. De VariCom© bewijst niet alleen een goed communicatiesysteem te zijn, maar ook een excellente gehoorbeschermer. Vraag uw Mastermate-specialist Persoonlijke Veiligheid & Bedrijfskleding om meer informatie. 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van otoplastieken, neem dan contact op met een vele eigen Mastermate-specialisten Persoonlijke Veiligheid & Bedrijfskleding. Stuur een mail naar info@mastermate.nl.

Handige websites
www.volandis.nl
www.hoortest.nl
www.variphone.nl/instructies