Afwijken van het bestek voor lagere faalkosten? Dat mag!

Afwijken van het bestek voor lagere faalkosten? Dat mag!

In mijn vorige blog heb ik uitgelegd dat na het maken en samenstellen van het bestek nog steeds zaken fout kunnen gaan bij het produceren, leveren en afhangen van deuren en hang- en sluitwerk.

Met een goed advies in het voortraject voorkomt u dat zulke problemen tijdens de uitvoering onnodig veel werk (en kosten) opleveren.


Deuren zonder FSC®-keurmerk, deuren die onvoldoende brand- en geluidswerendheid zijn. Als ik die aantref in een bestek, bespreek ik dat meteen met een klant. Die begrijpt dan meteen dat hij moet afwijken van het bestek. Een aannemer realiseert zich dan dat hij (letterlijk!) de rekening gepresenteerd krijgt als de brandweer het bouwproject afkeurt. Nieuwe deuren leveren omdat de bestelde deuren niet voldoen aan de eisen, dat wordt een duur verhaal.


Deuren in het bestek: een legpuzzel

Het is mijn ervaring dat faalkosten aanzienlijk omlaag gaan als wij vóór de productie van de kozijnen aan tafel zitten. Want de ene deur is de andere niet. Deuren leveren die voldoen aan de eisen voor geluids- en brandwerendheid, dat kan voor een aannemer een flinke legpuzzel zijn. Daarom zie ik het als mijn uitdaging om in elk adviesgesprek een laag dieper te gaan en het bestek kritisch te bekijken. Heeft u als aannemer met zo’n deurenpuzzel te maken, neem dan mijn tips ter harte.


Mijn tips:

  1. Laat een adviseur DeurenService meekijken tijdens het voortraject, liefst al bij het maken van de bouw- en kozijntekeningen. Betrek de adviseur in elk geval vier à vijf maanden vóór oplevering van uw bouwuitdaging en het deurenconcept.
  2. Vergeet niet dat u legitiem mag afwijken van het bestek. Als dat betekent dat de faalkosten lager uitvallen, is dat altijd aan te raden. Verandert het bestek, vertel dat dan aan uw adviseur. Hij verwerkt dat in de calculaties. En hij zorgt ervoor dat de juiste deuren worden geleverd.
  3. Neem in uw begroting een post op voor extern advies. Die extra marge verdient u terug in de vorm van lagere faalkosten. Een DeurenService adviseur kan u veel werk uit handen nemen. Ook nemen wij het risico van verkeerde geleverde deuren of hang- en sluitwerk voor onze rekening.


Uw planning optimaliseren in het voortraject

Elk project heeft zijn specifieke kenmerken. Toch is er in al die opdrachten een rode draad te ontdekken: u kunt veel extra werk voorkomen (en dus tijd en geld besparen!) als u erin slaagt om uw planning van te voren te optimaliseren. Vooral als u tijdens het voortraject met een adviseur DeurenService kijkt naar de brandveiligheid, geluidswerendheid en certificering van deuren. Die expertise hebben wij en die delen we graag. Heeft u een vraag over een soortgelijke uitdaging, dan wil ik u daar graag bij helpen.

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1757 beoordelingen
  • Het juiste advies voor u
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!