Vaknieuws

Blog: Een woning inbraakveilig maken met hang- en sluitwerk? Vijf keer inbraakwerend deurbeslag

Blog: Een woning inbraakveilig maken met hang- en sluitwerk? Vijf keer inbraakwerend deurbeslag

Wil je de inbraakwerendheid van een woning verbeteren, dan is de keuze voor goed hang- en sluitwerk belangrijk.

Met veiligheidsbeslag dat voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) maak je het inbrekers een stuk lastiger om een huis binnen te komen. In mei 2017 zijn de Nationale Inbraakpreventie Weken. Dus zet ik in dit blog vijf keer onveilig deurbeslag op een rij, dat ik bij mijn inspecties voor het politiekeurmerk vaak tegenkom.


door Gerard Vosman, accountmanager bij Mastermate


1. Het hoofdslot van de voordeur is geen veiligheidsslot

Oudere woningen hebben vaak een eenvoudig insteekslot of een oplegslot. Wil je de voordeur beter afsluiten, vervang dan het bestaande slot door een veiligheidsslot met minimaal twee sterren (SKG**). Praktisch gezien kun je het best meteen kiezen voor een meerpuntssluiting. Daarmee kun je de deur op meerdere punten tegelijk sluiten. Dat vergroot de inbraakwerendheid van de voordeur.


2. Schilden en krukken zonder kerntrekbeveiliging

De schilden en krukken zijn vaak een zwakke plek van oudere woningen. Deuren met verouderde schilden en krukken kun je relatief snel openen met kerntrekken. Dit is tegenwoordig een populaire inbraakmethode. Zie ik verouderd deurbeslag, dan adviseer ik om dit te vervangen door veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging. Dit beslag heeft een zwaarder schild en er zit een plaatje voor de cilinder. Dit voorkomt dat een inbreker bij de cilinder kan en die uit de deur kan trekken (zie ook punt 4).


3. Monteer scharnieren met dievenklauwen

De scharnieren van deuren in woningen van tien jaar of ouder hebben vaak geen dievenklauw (of dievenpen). Die scharnieren hebben alleen een beugeltje dat werd omgebogen. Wat je soms ook ziet, is dat een schroef uit het scharnier is gedraaid. Op de plek van de schroef is een dievenpen gezet. Maar dat voldoet niet aan de veiligheidseisen. Vervang scharnieren door scharnieren met dievenklauwen. Wil je geen nieuwe scharnieren monteren, dan kun je boven het scharnier losse dievenklauwen plaatsen.


4. Het cilinder is kwetsbaar voor kerntrekken 

Bij veel oudere typen cilinders bestaat het risico op inbraak door kerntrekken. Zoals ik bij punt 2 heb aangegeven, kun je dit oplossen met kerntrekbeveiliging. Dan hoef je de cilinders niet te vervangen. Een andere optie is om een cilinder te plaatsen met drie sterren (SKG***). Dit type cilinder is minder kwetsbaar. Door speciale bruggen en veiligheidspennen zijn ze sterker, breken minder snel onder druk en kunnen niet doorboord worden.


5. Eenvoudige ramenboompjes

Als oudere woningen al raamafsluitingen hebben waarmee je ramen en deuren kunt afsluiten, gaat het vaak om raamboompjes met een drukknop. Veel vaker gaat het om een eenvoudige handgreep met een grendel. Maar wil je ramen en deuren goed afsluiten, kies dan voor raamboompjes die je op slot kunt zetten met een sleutel.


Kijk verder dan hang- en sluitwerk

Een woning inbraakveilig maken is meer dan goed hang- en sluitwerk monteren. Het gedrag van bewoners speelt ook een grote rol. Laat de sleutels niet aan de binnenkant van de deur zitten. Vergeet niet alle deuren af te sluiten als je het huis verlaat. Wil je het PKVW-certificaat behalen voor een woning, dan heb je bovendien te maken met veel eisen voor het politiekeurmerk. Eisen voor opklimbaarheid, brandveiligheid en verlichting. Dat gaat verder dan hang- en sluitwerk. Maar deugdelijk veiligheidsbeslag verkleint wel het risico op een inbraak.


Gerard Vosman is accountmanager bij Mastermate. Hij is keurmeester voor het inspecteren van woningen voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen. In opdracht van woningbouwverenigingen verzorgt hij inspecties van woningen en begeleidt hij de aanvraag van het PKVW-certificaat. Deze blog maakte hij in het kader van de Nationale Inbraakpreventie Weken 2017.

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1967 beoordelingen