Brandwerende deuren leveren in vier stappen

Brandwerende deuren leveren in vier stappen

‘He doe de deur dicht!’ is het thema van de Nationale Brandpreventieweken 2016.

Met zo’n slogan heb je mijn aandacht als specialist DeurenService meteen te pakken. Als er één deur is die tijdens brand dicht moet zijn, is het de brandwerende deur. Een deur die aan veel eisen moet voldoen. Lever je als aannemer brandwerende deuren voor een bouwproject, dan moet je het nodige uitzoekwerk doen. In deze blog leg ik uit hoe je dat kunt aanpakken.


Stap 1: zoek de brandwerende deuren op de bouwtekening

Vuur en rook tegenhouden. In het kort is dat wat brandwerende deuren moeten doen. 30 minuten lang, 60 minuten lang. Of nog langer. Welke mate van brandwerendheid is gevraagd, zie je op de bouwtekening. Daarvoor bestaan speciale symbolen. Een brandwerende deur herken je aan een slinger door de deur. Eén kruisje bij de deur staat voor 30 minuten brandwerendheid, twee kruisjes voor 60 minuten. Weet je dan genoeg om deuren te bestellen? Nee, nu begint het uitzoekwerk pas.


Stap 2: bestudeer het bestek voor de specificaties

Pak het bestek erbij. Hierop vind je de afmetingen van de brandwerende deuren en de gebruikte materialen. Gebruik ook de definitieve kozijntekeningen van de timmerfabriek. Dan weet je wat de afmetingen van de kozijnen zijn. Voor het vinden van de juiste deur zijn de volgende specificaties van belang:


  • de afmetingen van de deur
  • de dikte van de deur
  • het gebruik van een deurdranger
  • de details van het kozijn
  • het gebruik van deurbeslag en het hang- en sluitwerk (slot, deurkruk, deurdranger)
  • ander toebehoren (zoals valdorpels).


Wel of geen glas in een deur, een slotkast zonder opschuimende plaat, een sponning die niet diep genoeg is, dit alles beïnvloedt de brandwerendheid van een deur. Dat klinkt logisch. Maar zulke details mag je niet over het hoofd zien.


Stap 3: kies de juiste deur met het keuringsattest

Heb je je huiswerk goed gedaan, dan weet je welk type brandwerende deur je moet hebben. Tijd om naar de fabrikant te stappen. Elke deurenfabrikant moet de deuren die hij maakt, laten testen. Vraag dus bij de deur van je keuze om het (keurings)attest. Dit rapport beschrijft de omstandigheden waaronder de deur is getest en goedgekeurd. Met de informatie in het attest kun je beoordelen of een bepaald type deur voor jouw situatie geschikt is. Vergelijk de gegevens in het attest dus goed met de specificaties uit de bouwtekeningen.


Stap 4: je mag niet zomaar afwijken van het attest

Waar je ook rekening mee moet houden, zijn eisen van de fabrikant in het attest. Hier mag je niet zomaar van afwijken. De afmetingen van het glas, het type slot, een type deurdranger, een andere houtsoort voor het kozijn: je mag niet naar eigen inzicht materiaal gebruiken als dat niet in combinatie met de deur is getest. Doe je dat wel, dan kan dat de brandwerendheid van de deur aantasten. Wat er gebeurt als er in ‘jouw’ bouwproject ooit brand uitbreekt, daar wil niet aan denken…


Het vinden en leveren van brandwerende deuren is veel uitzoekwerk. Heb je daar de tijd niet voor of ben je niet zeker van je zaak? Neem contact met me op. Ik zoek het graag voor je uit.

Onze klanten belonen ons met een 8,6
2019 beoordelingen