Breeam keurmerk behalen met goed deurenadvies

Breeam keurmerk behalen met goed deurenadvies

Als werkvoorbereider bij Mastermate DeurenService merk ik dat aannemers, werkvoorbereiders en calculators steeds vaker vragen stellen over BREAAM-NL.

Breeam is een keurmerk voor duurzame gebouwen. Meer en meer opdrachtgevers in de bouw willen dat hun project Breeam-gecertificeerd is. Recent kon ik een aannemer (én zijn opdrachtgever) helpen bij zijn Breeam-uitdaging. Met een goed advies over deuren én hang- en sluitwerk.


De aannemer vertelde me dat hij voor een opdrachtgever een distributiecentrum mocht bouwen. Een mooi en prachtig project in Zwijndrecht. De aannemer moest 62 deuren leveren, inclusief het hang- en sluitwerk. De deuren moesten stuk voor stuk voldoen aan duurzaamheidseisen. Want het op te leveren gebouw zou worden beoordeeld voor BREEAM-NL. En mét dat certificaat kon de opdrachtgever overheidssubsidie krijgen.


Breaam in het bestek betekent administratie

De aannemer had veel vragen over de richtlijnen voor BREEAM-NL en FSC® zoals die voor de deuren stonden beschreven in het bestek. Die richtlijnen betekenen veel administratie voor de aannemer. Dat begrijp ik ook wel. Als de overheid duurzaamheidssubsidie aan een bouwproject verstrekt, moet er wel bewijs liggen dat er duurzame materialen zijn gebruikt. Natuurlijk dacht ik graag mee. Ik heb het bestek grondig bestudeerd, ik heb overleg gevoerd en veel kritische vragen gesteld.


Opdrachtgever blij, aannemer blij

Vanuit het vakgebied DeurenService zie ik dat bij het toekennen van een Breeam-certificaat naar veel factoren wordt gekeken. Samen met de werkvoorbereider van onze opdrachtgever ben ik er prima uitgekomen. We konden de juiste deuren – inclusief het passende hang- en sluitwerk –leveren en laten monteren. Zo kreeg het bouwproject de score ‘Excellent’, de hoogst haalbare score voor BREEAM-NL. In dit geval werd ook meteen het voordeel van DeurenService bevestigd: de aannemer kon voor de levering van deuren en hang- en sluitwerk bij ons terecht en hoefde niet zelf te ‘shoppen’ bij verschillende fabrikanten van deuren en leveranciers van hang- en sluitwerk. Dus: opdrachtgever blij, aannemer blij.


Wilt u weten welke vragen ik stel als het op Breeam aankomt? En hoe u bent voorbereid op een potentiële opdrachtgever met een Breeam-vraag? In mijn volgende blog leest u daar meer over.

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1987 beoordelingen