Hang- en sluitwerk kiezen? Wacht niet tot de afbouwfase

Hang- en sluitwerk kiezen? Wacht niet tot de afbouwfase

Veelvoorkomende vragen die aannemers aan ons voorleggen zijn ‘Wat is de slimste manier om een binnendeur te monteren?’. En ‘Welk hang- en sluitwerk moet ik daarbij gebruiken?’.

Als werkvoorbereider ben ik elke dag met zulke vraagstukken bezig. Of anders gezegd: met de antwoorden en de zoektocht naar de ultieme oplossing.


Werkvoorbereiding

Geen project is hetzelfde. Maar er is wel een gemene deler: ik denk dat het hang- en sluitwerk gemiddeld genomen te laat wordt opgepakt. Het komt vaak pas aan de orde in de afbouwfase. Als je eerder nadenkt over de keuzes die je kunt maken – tijdens de werkvoorbereiding – dan scheelt dit uiteindelijk gewoon geld. Levertijden zijn beter te coördineren, je faalkosten gaan omlaag.


Vragen stellen

Zo raakte ik vorig jaar in gesprek met een aannemersbedrijf. De aannemer vroeg of wij de werkvoorbereiding én de montage van het hang- en sluitwerk konden overnemen. Het ging om de nieuwbouw van een naschoolse opvang. Meteen vanaf het eerste gesprek begint voor mij het leukste deel van mijn werk. Ik stel veel vragen aan de klant. Ik realiseerde me dat het aspect veiligheid in dit project een grote rol speelde. Want kinderen in een naschoolse opvang moet je de hoogst mogelijke veiligheid bieden. Ze mogen niet ‘zomaar’ een ruimte kunnen verlaten.


Goed bestuderen

Dus moet je elke plek in het gebouw waar een deur moet komen, goed bestuderen. Zo kijk je naar de plaatsing van de panieksloten, de draairichting van de deur en de functie van de klapdeuren. De compartimentering van het gebouw is ook belangrijk. Ook mét een deur moet een brandscheiding de brandveiligheid garanderen, zonder dat de gebruikers – het personeel en de kinderen – het gevoel krijgen dat ze geen kant op kunnen.


Tegengas op het bestek

De klant wilde dat alles precies via het bestek zou worden aangeboden. Maar daar gaf ik tegengas op. In het bestek stonden oorspronkelijk vrijloopdrangers en kleefmagneten voorgeschreven. Maar ik vond dat beter gebruik kon worden gemaakt van EMF-deurdrangers. Die zijn mooier en handiger. Maar vooral ook praktisch in gebruik. Wat uiteraard ook van belang is in een project zoals dit, is dat deurkrukken hoger moet worden geplaatst dan normaal. Kinderen mogen die deurkrukken immers niet kunnen beroeren.


Omstandigheden veranderen

Soms zie je in een aanbesteding dingen staan over hang- en sluitwerk, die feitelijk niet wenselijk zijn. Ik zie het dan als mijn taak om een verbetervoorstel te doen. Toch verwijt ik niemand iets. Het werkt gewoon zo. Immers, tussen de aanbestedingsfase en de opdrachtverlening zit soms flink wat tijd. En dan kunnen omstandigheden veranderen. Dús moet je offertes aanpassen. Toch boek je de meeste tijdwinst als je in de werkvoorbereiding goed nadenkt over je keuzes voor hang- en sluitwerk.

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1757 beoordelingen
  • Het juiste advies voor u
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!