Vaknieuws

Je bouwhelm heeft een houdbaarheidsdatum

Je bouwhelm  heeft een houdbaarheidsdatum

Heb jij wel eens de houdbaarheidsdatum van je bouwhelm gecontroleerd? Veel vakmensen weten niet dat een veiligheidshelm een beperkte levensduur heeft.

Het is goed om te checken of jouw veiligheidshelm nog houdbaar is. Is de houdbaarheidsdatum verstreken, dan loop je een risico. De helm biedt dan geen optimale hoofdbescherming meer. Ik adviseer je dan om je helm te vervangen.


Je kunt deze tip over bouwhelmen ook bekijken als Tip van de balie! Klik op de video hieronder:


Elke veiligheidshelm wordt naar verloop van tijd zwakker

De levensduur van de helm is afhankelijk van twee dingen: het materiaal van de veiligheidshelm en het gebruik. De meeste bouwhelmen worden gemaakt van polyethyleen, ABSpolymeriaat (ABS) of glasvezelversterkt polyester. Elke helm wordt naar verloop van tijd zwakker. Dit komt omdat UV-licht en warmte inwerken op de materialen waarvan de helm is gemaakt. Dit tast de beschermfunctie aan. Bij normaal gebruik in Nederlandse weersomstandigheden moet je rekening houden met deze levensduur:


  • Een helm van polyethyleen is 3 jaar houdbaar
  • Een helm van ABS is 5 jaar houdbaar
  • Een helm van glasvezel versterkt polyester is 10 jaar houdbaar.


De productiedatum van je helm

Hoe weet je hoe lang jouw veiligheidshelm houdbaar is? In de gebruiksaanwijzing van de veiligheidshelm staat de uiterste gebruikstermijn van de helm. Heb je de gebruiksaanwijzing niet meer? Zoek dan in de binnenkant van de helm naar de productiedatum. Met de productiedatum kun berekenen hoe oud de helm is. Als je ook weet van welk materiaal de helm is gemaakt, kun je bepalen of je helm aan vervanging toe is.


Controleer je veiligheidshelm op beschadigingen

Controleer verder je helm op diepe krassen, scheurtjes en breuken. Want ook beschadigingen beïnvloeden de levensduur van de helm.


Twijfel je, ga dan met je helm naar je Mastermate-vestiging en vraag mij of een collega om mee te kijken. Dat scheelt kopzorgen!

Ook interessant


Onze klanten belonen ons met een 8,6
1638 beoordelingen
  • Het juiste advies voor u
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!