Kalkzandsteen kimmen: met de juiste hulpmiddelen nauwkeurig én snel werken

Kalkzandsteen kimmen: met de juiste hulpmiddelen nauwkeurig én snel werken

Kalkzandsteen wordt in de bouw in Nederland veel toegepast. Voor het verwerken van kalkzandsteen bestaat dan ook veel toebehoren dat in diverse fases en toepassingen wordt ingezet.

Maar alleen met de juiste hulpmiddelen verwerk je kalkzandsteenelementen nauwkeurig én snel. Bij het kimmen van kalkzandsteen gebruik je daarom de kimverbreder, een stelprofiel en wiggen.


Kalkzandsteenelementen en -blokken zie je op bijna elke bouwplaats. Ze worden onder andere gebruikt voor het maken van dragende en niet-dragende binnenwanden. De verwerking ervan is flexibel en gebruiksvriendelijk.


De basis: de kimconstructie of kimlaag

De kimconstructie – ook wel kimlaag genoemd – is de eerste laag kalkzandsteenblokken. Deze kimlaag vormt de basis van de kalkzandsteenwand. Kimblokken zijn standaard leverbaar in diverse hoogtes. Dus kun je ze altijd afstemmen op de uiteindelijke hoogte van de wand. Hierdoor is het niet nodig om de bovenste laag kalkzandsteenelementen op maat te maken.


De kimlaag moet waterpas zijn en moet op exact de juiste hoogte worden aangebracht. Om ongelijkheden in de onderliggende ruwe vloer op te vangen, wordt de kimlaag gesteld in een laag specie of kimmortel van 10-30 millimeter. Deze laag specie of mortel wordt ook wel de stelvoeg genoemd.


Een vlakke, dragende ondergrond

De kimlaag moet volledig dragen op de ondergrond waarop deze wordt aangebracht. Bij prefab vloeren is dat vaak lastig, omdat de zijkanten daarvan schuin aflopen. Bij dit soort vloeren doe je er daarom goed aan kimverbreders toe te passen. De kimverbreder zorgt voor het benodigde draagvlak zodat de kimlaag over het volledige oppervlak wordt gedragen. Een andere reden om kimverbreders toe te passen, is een afwijking in de maatvoering op de bouw.

De GB kimverbreder is een voorbeeld van een hulpmiddel dat je eenvoudig kunt verwerken. Deze is standaard leverbaar in diverse lengtes. Dit type kimverbreder kan een overkraging opvangen tot 20 millimeter. Dus ook in die situaties kun je een draagvlak maken voor de kim.


Snel en nauwkeurig de kimlaag stellen

Met een stelprofiel kun je de kimlaag exact op de juiste hoogte stellen. De stelprofielen worden geplaatst op de punten die door de maatvoerder op de vloer zijn uitgezet. Daarna teken je de hoogte van de bovenkant van de kimlaag af op de profielen. Vervolgens span je op de juiste hoogte een draad langs de profielen. De kimblokken worden langs die draad op precies de juiste hoogte aangebracht.

Snel en nauwkeurig de kimlaag stellen De stelprofielen worden geplaatst op de punten die door de maatvoerder op de vloer zijn uitgezet

Als hulpmiddel bij het stellen worden op de bouw diverse profielen gebruikt. Sommige vakmensen maken zelf profielen met korte stukken metselprofiel. Hier slaan ze dan een klampje onder. Dat monteren ze vervolgens op de betonvloer. Toch zijn er diverse metalen stelprofielen of metselprofielen verkrijgbaar. Ook is er een innovatieve stelpiramide ontwikkeld. Hiermee kun je snel en nauwkeurig de hoogte van de kimlaag uitzetten. Deze stelpiramide is herbruikbaar. Dus hoef je niet meer de moeite te nemen om zelf een metselprofiel te maken. Bespaar je nog meer tijd!


Met de OCA-stelpiramide kun je snel en nauwkeurig de hoogte van de kimlaag uitzetten De OCA-stelpiramide bij het uitzetten van de kimlaag.


Het waterpas stellen van blokken

Wiggen zijn er in vele soorten. Wiggen zijn onmisbaar bij het waterpas stellen van de blokken. De ene spat bij het afkappen uit elkaar, de andere is zo taai dat die bijna niet afbreekt. Mastermate laat wiggen produceren van 100 procent gerecycled materiaal met de juiste eigenschappen. De wiggen hebben een lichtgrijze kleur, zodat bij het afwerken van de wand doorschijnen wordt voorkomen.

Wiggen zijn onmisbaar bij het waterpas stellen van de blokken Wiggen zijn onmisbaar bij het waterpas stellen van de blokken. Mastermate laat wiggen produceren van 100 procent gerecycled materiaal met de juiste eigenschappen

Onze klanten belonen ons met een 8,6
2019 beoordelingen