Dit zeggen onze klanten

‘Kansen in de zorg? Ja!’

‘Kansen in de zorg? Ja!’

Per 1 januari 2015 is de verantwoordelijkheid voor de zorg overgeheveld van het Rijk naar de gemeenten. Hoe dit proces ging verlopen, kon niemand zeggen…

Maar voor ondernemers ontstonden door deze verschuiving wel veel nieuwe kansen. Aan het woord is Jan Veeneman, algemeen directeur van Bouwonderneming Veeneman BV in Apeldoorn.


“We zien echter nóg een tendens die van invloed zal zijn op de bouw,” legt Jan uit. “Zo willen we met z’n allen dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen en zo optimaal mogelijk de regie kunnen blijven voeren over de kwaliteit van hun eigen leven. En als mensen langer thuis wonen, dan betekent dit per definitie dat er méér zorgaanpassingen in de woningen nodig zijn. De markt verandert als nooit tevoren.”


Renovatie

Zo heeft het Apeldoornse bouwbedrijf recentelijk de renovatie van ’t Hert, een zorginstelling in Ermelo, afgerond. Het ging daar om 24 zelfstandige appartementen, waar zowel de buiten- als binnenkant werd aangepakt. In het complex wonen mensen met een verstandelijke handicap. Zelfstandig!


Mastermate ondersteunde in Ermelo onder andere met de DeurenService. Richard Brinkman van Mastermate Apeldoorn: “Dit stukje dienstverlening omvatte het vroegtijdig meedenken, de advisering en het inmeten, leveren en afhangen van deuren en aanverwante producten. In de kern kan dus het gehele traject, van calculeren tot aan de afmontage van het hang- en sluitwerk, worden uitbesteed door de aannemer. De functie van de deur is hierbij het uitgangspunt voor ons, niet de deur zelf. Dus, wie gebruiken de deur eigenlijk? De deurspecificaties en de deurfuncties worden gecombineerd en zorgen voor een hoge kwaliteit en lagere integrale kosten.” Volgens Richard levert deze integrale aanpak een verbetering van de communicatie op. “De klant heeft nu met één partij te maken. Handig!”


Impact

“Als je zo’n uitdaging aanneemt dan gaat het niet alleen om puur het technische werk,” vervolgt Jan. “Je dient namelijk ook een scherp oog te hebben voor de persoonlijke knelpunten van de eindgebruikers. En, efficiënt en effectief werken is natuurlijk ook een uitdaging die je móet durven aangaan. Want je laat deze mensen niet drie maanden in de rommel zitten. Je moet je dus echt afvragen – als je in de zorg werkt – wát jouw werk – als bouwer – voor impact heeft op de mensen.” Volgens Jan dient die mentaliteit door het hele bedrijf te heersen.


“Verder meen ik dat je aan je leveranciers en partners ook enorm hoge eisen moet stellen,” vervolgt hij. “Want juist omdat efficiency en effectiviteit nu óók worden ingegeven vanuit persoonlijke kenmerken van de eindgebruikers, dien je snel te kunnen schakelen. Omdat je niets aan het toeval wilt overlaten dien je daadwerkelijk elk schroefje in huis te hebben. Just in Time, Just in Place! Soms staat er een behoorlijke druk op; je hebt bij dit soort werk altijd wat tegenslagen. En dús is vertrouwen een groot goed.”


Innovatiekracht

Het is voor Jan en zijn medewerkers een van de belangrijkste redenen om met Mastermate samen te werken. “Het versterkt ook onze innovatiekracht. Zo hebben we in eigen beheer woonzorgmodules kunnen ontwikkelen. Als we deze verhuren, moeten we ook snel kunnen schakelen. Soms moet er iets binnen een paar dagen ergens worden opgetuigd. Zorg laat zich nu eenmaal niet plannen. Nu de gemeenten dichter bij de zorg komen te staan en dus feitelijk ook dichter bij lokale partijen die daarin ondersteuning kunnen bieden, zoals de aannemerij, is het van het grootste belang om in die keten dus de samenwerking met je leveranciers te optimaliseren. Daar liggen kansen. De basis vind je vooral in het begrijpen van elkaars dynamiek. En als je het in dit geval dan hebt over de zorg: die dynamiek zal alleen maar gaan toenemen in de komende jaren.”

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1638 beoordelingen
  • Het juiste advies voor u
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!