Vaknieuws

Investeren is een koopje met KIA

Investeren is een koopje met KIA

Met belastingvoordeel investeren in machines, gereedschappen en benodigdheden voor uw bouwbedrijf, klinkt dat te mooi om waar te zijn? Het kan, met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

De KIA is een belastingregeling waarmee u investeringen in bedrijfsmiddelen kunt aftrekken van de winst. Met het eind van het jaar in zicht, loont het de moeite eens te kijken welke apparatuur toe is aan vervanging. Koopt u slim in, dan levert de aanschaf van machines, gereedschappen of andere benodigdheden u geld op.


Investeren in machines en elektrisch gereedschap

De KIA geldt alleen voor investeringen in bedrijfsmiddelen. Bedrijfsmiddelen zijn zaken die u gebruikt in uw bouwonderneming. Denk aan machines, gereedschappen en apparatuur. Ook kantoorartikelen en -meubilair vallen onder de bedrijfsmiddelen. Wilt u de KIA toepassen op uw investeringen over het boekjaar 2019, dan moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Alleen investeringen met een waarde van minimaal € 450 (exclusief btw) komen in aanmerking voor aftrek.
  • Ook moeten de totale investeringen over 2019 tussen de € 2.301 en € 318.449 liggen.

De hoogte van uw belastingaftrek is afhankelijk van de totale waarde van de investeringen.


Rekenvoorbeeld: belastingvoordeel met KIA

Een rekenvoorbeeld laat zien hoe de KIA werkt. Stel, u heeft in 2019 tot nu toe € 2.000 aan bedrijfsmiddelen geïnvesteerd. Dan komt u niet in aanmerking voor de KIA. Besluit u dit boekjaar bijvoorbeeld een muursleuffrees (€ 515, exclusief btw) en een alleszuiger (€ 568,09, exclusief btw) te kopen, dan is uw totale investering over het boekjaar € 3.083,09. Volgens de Belastingdienst komt u dan in aanmerking voor een kleinschaligheidsaftrek van 28% van het investeringsbedrag. Hierdoor kunt u € 3.083,09 x 28% = € 863,26 op uw winst in mindering brengen. Afhankelijk van de belastingschijf waarin uw onderneming valt, levert dit u fiscaal voordeel op.

Ook interessant


Onze klanten belonen ons met een 8,8
295 beoordelingen
  • Het juiste advies voor mij
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!