Vaknieuws

Inspectie SZW: vaker ongelukken bij kleine bedrijven

Inspectie SZW: vaker ongelukken bij kleine bedrijven

Bij kleine bedrijven komen relatief meer ongelukken tijdens het werk voor dan bij middelgrote en grote bouwbedrijven. Dit staat in het jaarverslag 2018 van de Inspectie SZW.

Per honderdduizend werknemers van kleine bedrijven (minder dan 10 werknemers) zijn 67 mensen betrokken bij een ongeval. Bij middelgrote bedrijven zijn dat 46 mensen en bij grote bedrijven 11 personen. Ook schrijft de Inspectie dat jongeren (15 t/m 24 jaar) en ouderen (55 jaar en ouder) vaker betrokken zijn bij ongelukken op het werk. De Inspectie SZW ontving in 2018 in totaal 4.368 meldingen van arbeidsongevallen. We hebben de cijfers in een infographic gezet.


Ongevallen op het werk 2018


Controle op bouwplaats

De bouwsector is één van de sectoren met de meeste ernstige arbeidsongelukken. De Inspectie SZW wil bereiken dat opdrachtgevers en uitvoerders hun verantwoordelijkheid nemen voor eerlijk, gezond en veilig werken. Dit doet de Inspectie onder andere met controles op locatie. Ze inspecteert bouwplaatsen op de naleving van de arboregels voor:


• hijsen en heffen

werken op hoogte (rolsteigers) 

• fysieke belasting 

• gevaarlijke stoffen 

• aanrijdgevaar 

• verontreinigde grond en explosieven.


“Bouwplaats een zooitje”

In het jaarverslag vertelt de Inspectie SZW over voorbeelden van situaties die de inspecteurs tegenkomen. Zo hebben inspecteurs begin 2018 een bouwplaats in Utrecht bezocht na een ongeluk met een rolsteiger. Over wat hij aantrof, was de inspecteur kort en krachtig: “De gehele bouwplaats was een zooitje”. Werknemers werden blootgesteld aan lasrook en fysiek te zwaar belast. Steigers waren onveilig opgesteld, waardoor er gevaar was voor vallen van hoogte. Ook waren veel buitenlandse werknemers niet goed voorgelicht.” 


Advies over persoonlijke veiligheid?

Bekijk wat onze veiligheidsadviseurs voor je kunnen betekenen. Bij hen kun je terecht voor advies over werken op hoogte, persoonlijke beschermingsmiddelen en bedrijfskleding. Of vraag naar een gratis toolbox stofvrij werken.


Bekijk ook:

Inspectie SZW maakt inspectieplannen 2018 bekend

Lees zelf het jaarverslag 2018 van de Inspectie SZW

Ook interessant


Onze klanten belonen ons met een 8,6
1638 beoordelingen
  • Het juiste advies voor u
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!