Dit zeggen onze klanten

Samenwerken aan de perfecte duurzame onderdorpel

Samenwerken aan de perfecte duurzame onderdorpel

Kozijnenfabrikant Kumij en ventilatierooster/dorpel producent Mastermate Ventilatie- & Kozijntechniek ontwikkelden samen een 100% recyclebare onderdorpel. Lees hier een gesprek tussen beiden.

Aan de vergadertafel zitten Jan Prins, Hoofd Inkoop bij Kumij, producent van hoogwaardige kunststof kozijnen en onderdeel van de VHZ Groep. Naast hem zit Rick de Groot, operationeel directeur Mastermate Ventilatie- & Kozijntechniek (MVT). Rick trapt af: “De goede samenwerking die wij als MVT met Kumij hebben, is echt een partnership vergeleken met een traditionele klant/leveranciersrelatie. Een sterk voorbeeld van dit partnership is de systeem gebonden AHA-DTS-onderdorpel die we gezamenlijk hebben ontwikkeld. Er was de wens om een nieuwe massieve onderdorpel van kunststof te ontwikkelen die voor de volle 100% recyclebaar zou zijn. Nou, die is er gekomen. En hoe, de dorpel is inmiddels een groot succes en niet meer weg te denken uit onze bedrijfsprocessen.”


Circulaire dorpel

Jan Prins knikt enthousiast en onderschrijft de woorden van zijn gesprekspartner. “Vanuit Kumij zijn ook wij altijd bezig met verbeteren en met het door ontwikkelen van onze producten. Zo kan een gevel op verschillende manieren worden verbeterd; qua isolatie- en geluidswaarde, maar ook als het om water- en windafdichting gaat. Dan moet je geen aluminium dorpel hebben, dat is namelijk een koudebrug,” zo vertelt hij. Jan vervolgt: “De onderdorpels komen onder de kunststof deuren, dat zijn er ongeveer 200-400 per week. Aanvankelijk deden wij zelf kleinschalig de productie van een andere onderdorpel, deze hebben wij sterk doorontwikkeld. De productie van de nieuwe circulaire dorpel, moest echter bij een andere partij gebeuren en zo kwamen we bij MVT uit.” Rick haakt in: “Wij werken al decennia samen met Kumij en wij zagen er gelijk iets in. Het was en is een mooi verlengstuk van onze organisatie. Samen zijn we op zoek gegaan naar het perfecte duurzame alternatief. Onze gezamenlijk ontwikkelde onderdorpel is dan ook volledig recyclebaar en heeft een Cradle to Cradle Zilver-certificaat.”

Rick de Groot en Jan Prins - Kozijnenfabrikant Kumij en Mastermate Ventilatie- & Kozijntechniek “De goede samenwerking die wij hebben, is echt een partnership vergeleken met een traditionele klant-/leveranciersrelatie

Doorontwikkeling

Samen werd begonnen aan de uitrol en zoals zo vaak hadden de twee partijen ook bij deze productontwikkeling te maken met diverse kinderziektes. In 2016 werden de eerste gesprekken gevoerd en in 2017 rolden de eerste dorpels van de band. Enigszins besmuikt lachend stelt Jan: “In feite was de nieuwe onderdorpel een té groot succes voor MVT, zij konden het namelijk niet bijbenen in hun productie. In het begin verwerkten wij dertig dorpels per week, dat aantal werd al vrij snel opgeschroefd naar 200, 400 en zelfs 600 stuks per week binnen de VHZ-Groep. Er was echter vraag voor wel 1.000 stuks, terwijl de maximumcapaciteit op dat moment toch echt op die 600 stuks lag.” “Vanzelfsprekend werden de issues snel opgelost en werd er een strakke planning opgezet met elkaar,” zo vertelt Rick. “Nu plannen we drie weken in het voren en er wordt op dagelijkse basis met elkaar gecommuniceerd. Werkelijk alles gaat in goed overleg met elkaar.” Jan: “Sterker nog, omdat er vanuit verschillende kanten wordt meegedacht, ook vanuit de montage bijvoorbeeld, wordt het product alleen maar beter en beter. Zo werd er gekeken naar iets als de doorontwikkeling van de afwateringsgaten.”


Groene voetafdruk

Jan vervolgt: “We zijn als Kumij continu bezig om een zo groen mogelijke voetafdruk achter te laten en daar past dit product natuurlijk perfect binnen.” Rick: “Zeker, alle reststukken en afval wat wij overhouden in onze eigen productie wordt wekelijks opgehaald en alles wordt weer gebruikt voor de fabricage van het eindproduct, dus werkelijk niets gaat verloren. Vanuit Mastermate zijn ook wij heel sterk met onze voetafdruk bezig, vanaf 2030 willen we volledig duurzaam zijn. Als je met partners werkt die er ook zo in staan en hetzelfde belang hebben als jij, dan kun je niet anders dan elkaar versterken.”

Kozijnenfabrikant Kumij en Mastermate Ventilatie- & Kozijntechniek Rick over de productie van de onderdorpel: "Alle reststukken en afval wat wij overhouden in onze eigen productie wordt wekelijks opgehaald en alles wordt weer gebruikt voor de fabricage van het eindproduct, dus werkelijk niets gaat verloren."

Trots

“Wat het partnership ons oplevert?”, vraagt Jan. “Sowieso een gigantische tijdswinst in de productie. Er hoeft niet te worden gezaagd en wij hebben geen tussenvoorraad liggen. De dorpels worden eronder geschroefd en dat is het. Onze productiemedewerkers hoeven de dorpel niet meer in elkaar te zetten, het is een kant-en-klaar product dat je gelijk met grote schroeven onder het kunststof kozijn bevestigt. Daar behaal je de winst.” Rick: “Wat het ons brengt is natuurlijk gewoon de omzet omdat het een gestandaardiseerd product is. Omdat we alles in samenwerking met elkaar hebben gedaan – van bestelformulier dat samen is ontwikkeld, tot aan dorpels die onder de kozijnen komen – zie je dat Kumij er gewoonweg bijna geen werk aan heeft. Het mes snijdt aan twee kanten. Kijk, de samenwerking om zoiets op te starten is een jaar lang heel intens geweest, maar nu plukken we beiden de vruchten er van omdat alles zo gesmeerd loopt. Als je kijkt waar we nu staan, dan mogen we er best heel trots op zijn, Jan. Ik vind het een ontzettend gaaf product, zeker omdat we het hebben bedacht als extra naast onze reguliere business.”

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1963 beoordelingen