Regeren is vooruitzien

Regeren is vooruitzien

Recentelijk heb ik kennis mogen maken met een nieuwe opdrachtgever; een behoorlijk groot aannemersbedrijf uit de regio.

Althans, helemaal nieuw was deze opdrachtgever niet. We deden al zaken met betrekking tot het hang- en sluitwerk. Nu was er echter een grotere behoefte ontstaan: ze waren geïnteresseerd geraakt in DeurenService, waarbij we vooral ‘gemak’ leveren.


Maar, wat is ‘gemak’ eigenlijk voor de opdrachtgever? Elke aannemer begrijpt dat je de aankoop, de montage van deuren en het daarbij behorende hang- en sluitwerk niet moet loskoppelen. Zeker niet als er aanverwante vragen zijn met betrekking tot de brandwerendheid, geluiddichtheid en veiligheid. Gemak is dan één partij, die alles regelt, zorgt voor minder fouten en geld- en tijdwinst.


FSC®-gecertificeerd, brandveilig én geluidwerend

Vanzelfsprekend ben ik met plezier in gesprek gegaan met dit aannemersbedrijf, dat al volop bezig was met de renovatie van een prachtig monumentaal pand. Het ging om 70 deuren die niet alleen 30 minuten brandwerend moesten zijn, maar ook een geluidswaarde van maximaal 38dB mochten hebben. De klant liet mij zien dat het FSC®-gecertificeerde deuren moeten zijn. Daarentegen leverde de deurenleverancier die in het bestek werd genoemd geen FSC®-gecertificeerde deuren. Daar zou dus een flink probleem kunnen ontstaan.


Er was nóg een uitdaging. De al geproduceerde en gemonteerde kozijnen klopten niet. Want in een dubbele deur-situatie zijn er specifieke eisen met betrekking tot de brandveiligheid. Zo was er – in het bestek – van uitgegaan dat daar dezelfde deurdikte (40 mm) als bij een enkele deur gebruikt kon worden. Maar niets is minder waar. Als je op die plek ook 60 minuten brandwerendheid nastreeft, dan moet je een deurdikte van 54 mm toepassen. En dus moesten we in de kozijnen de sponningen flink wat millimeters opfrasen om de deuren erin te kunnen hangen.


Om het plaatje rond te maken klopte ook de ventilatie niet. Bij brandwerende deuren mag er een ventilatie onder de deur zijn van maximaal vijf á zes millimeter, deze was nu vijftien millimeter. De brandweer zou daar nooit goedkeuring aan verlenen bij de controle, vlak voor oplevering van het gebouw. En dus was ook hier herstel noodzakelijk. Dat kostte toch zo’n drie á vier dagen extra werk, waar bij het begin niet op was gerekend.


Winst halen

Juist op bovenstaande punten valt winst te behalen. Ik durf zelfs te stellen dat 9 van de 10 projecten op deze punten hersteld moeten worden. En als kers op de taart: het hang- en sluitwerk matcht vaak ook niet met de deuren en met wat de aannemer in gedachten had. In dit geval gebruik ik een cliché: voorkomen is beter dan genezen. Of: regeren is vooruitzien!


Wilt u weten hoe u bovenstaande punten kunt voorkomen? Hou mijn volgende blog in de gaten!

Onze klanten belonen ons met een 8,6
2019 beoordelingen