Artikel

Rookmelders per 1 juli 2022 verplicht in bestaande woningen

Rookmelders per 1 juli 2022 verplicht in bestaande woningen

Per 1 juli 2022 moeten eigenaren van woningen rookmelders installeren in bestaande woningen. Op elke bouwlaag met een verblijfsfunctie moeten rookmelders worden geplaatst.

De verplichting om rookmelders te installeren in bestaande woningen, komt door nieuwe regels voor brandveiligheid. Deze plicht staat in een ontwerp van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit is belangrijk nieuws voor organisaties met veel woningbezit, zoals vastgoedeigenaren, vastgoedbeheerders en woningcorporaties.


Wat zijn de regels voor rookmelders?

De woningbezitter moet op elke bouwlaag met een verblijfsfunctie rookmelders plaatsen. Dit geldt ook voor centrale ruimtes, zoals gangen die in een woning of appartement gebruikt worden als vluchtroute. De woningbezitter is niet alleen verantwoordelijk voor tijdige correcte plaatsing. Hij is ook verantwoordelijk voor het correct functioneren en vervanging bij einde van de gebruiksduur. Bij huurwoningen kunt u dus geen melders met uitneembare batterijen plaatsen. Rookmelders moeten een CE-keurmerk hebben op basis van EN 14604.


Welke rookmelders zijn geschikt?

In bestaande woningen kunnen zowel op zichzelf staande batterij gevoede rookmelders als batterijgevoede draadloos koppelbare rookmelders worden gebruikt. Vanuit het oogpunt van vluchtveiligheid wordt het gebruik van koppelbare rookmelders aangeraden. De onderlinge draadloze verbinding zorgt ervoor dat wanneer één rookmelder rook detecteert, alle rookmelders in huis een akoestisch alarm geven. Omdat het alarmsignaal hoorbaar is in de hele woning, hebben de bewoners meer tijd om te vluchten. Ook kan de brandweer sneller gealarmeerd worden, waardoor de brandschade aan de woning kan worden beperkt.


Rookmelders voor vervanging

Mastermate heeft een aantal rookmelders in het assortiment. Voor het vervangen van rookmelders adviseren wij optische rookmelder ASD-10Q en de draadloos koppelbare optische rookmelder ASD-10QR


Per 1 juli 2022 moeten eigenaren van woningen rookmelders installeren in bestaande woningen.


Beide type rookmelders hebben het EN 14604 keurmerk met een vaste ingebouwde batterij met een levensduur van 10 jaar. Er zit 10 jaar garantie op de optische rookmelder ASD-10Q en 5 jaar garantie op de koppelbare optische rookmelder ASD-10QR bij correct onderhoud volgens de gebruiksaanwijzing. Op één systeem van draadloos, koppelbare rookmelders kunnen maximaal 24 melders worden aangesloten.

Ook interessant


Onze klanten belonen ons met een 8,6
1636 beoordelingen
  • Het juiste advies voor u
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!