De sleutelschakelaar: de zwakke plek van uw inbraakbeveiliging?

De sleutelschakelaar: de zwakke plek van uw inbraakbeveiliging?

Sleutelschakelaars worden veelvuldig gebruikt. Het is een mooie techniek waarmee u eenvoudig de centrale toegangsdeur kunt bedienen.

Maar kiest u het verkeerde type, dan is de sleutelschakelaar de zwakke plek van uw inbraakbeveiliging. Graag leg ik hieronder uit hoe u dat kunt voorkomen.


Sleutelschakelaars kom je op veel gebouwen tegen. Denk aan appartementencomplexen, kantorengebouwen en bedrijfspanden. Maar ook bij toegangsdeuren van zorgwoningen (Wmo) worden ze toegepast.


Dure vergrendeling, goedkope schakelaar

Je ziet de sleutelschakelaar vaak in combinatie met een elektromechanische vergrendeling. Hieraan wordt vaak veel geld uitgegeven. Soms wordt er ook geïnvesteerd in een elektrische deuraandrijving. Zodat de bezoeker van het gebouw de toegangsdeur makkelijk kan openen. Maar één ding valt me dan vaak op. Voor de bediening van de toegangsdeur wordt gekozen voor een relatief goedkope, standaard sleutelschakelaar. En dan ontstaat een risico op inbraken.


Het probleem van de standaard sleutelschakelaar

Want het probleem van een standaard sleutelschakelaar is, dat je deze eenvoudig onklaar kunt maken. Door de bekabeling kort te sluiten. Houd de draden waarop de schakelaar is aangesloten tegen elkaar en je kunt zonder sleutel eenvoudig de deur open. Een kwaadwillende kan met geweld de schakelaar van de muur tikken of voorzichtig het kastje van de muur schroeven. Hoe hij het ook doet: zodra je bij de bedrading kunt, heb je ook de voordeur bijna ontgrendeld.


Inbraakpreventie op orde? Sleutelschakelaar is de zwakke plek

U denkt misschien: ik heb een sleutelschakelaar, maar ik heb inbraakwerende maatregelen genomen. Dus mij kan niets gebeuren. Een SKG-gekeurde meerpuntssluiting op de deur en hang- en sluitwerk dat voldoet aan het politiekeurmerk PKVW. Het creëert schijnveiligheid: met het oog op inbraakpreventie is de standaard sleutelschakelaar de zwakke plek. Voor een centrale deur van een appartementsgebouw kan dit veiligheidsrisico misschien acceptabel zijn. Want de voordeur van een appartement is een volgend obstakel. Het wordt een ander verhaal als het om de toegangsdeur van een woning of bedrijfspand gaat.


Slimme oplossing: anti-sabotagevoorziening

Het probleem met de sleutelschakelaar is eenvoudig te tackelen. Niet door de sleutelkast te beveiligen met dikke stalen balken zoals op de foto hierboven. Zodat niemand hem van de muur kan halen. Monteer een sleutelschakelaar met anti-sabotagevoorziening. Deze bevat een beveiliging tegen kortsluiting. Met dit type sleutelschakelaar kunt u op een slimme manier de inbraakveiligheid van uw centrale toegangsdeur vergroten.

Onze klanten belonen ons met een 8,6
2019 beoordelingen