Vaknieuws

Veilig een rolsteiger opbouwen: dit zijn de belangrijkste tips

Veilig een rolsteiger opbouwen: dit zijn de belangrijkste tips

Vallen van hoogte is één van de meest voorkomende ongelukken in de bouw. Bouw je rolsteiger goed op. Met deze tips ga je veilig naar boven!

Veilig werken op hoogte begint met het goed opbouwen van de rolsteiger. Bouw een rolsteiger op volgens de handleiding en tekeningen van de leverancier. Gebruik per steiger alleen onderdelen van hetzelfde merk. Laat de steiger opbouwen door medewerkers die hier uitleg over hebben gehad. Vraag Mastermate om een toolbox rolsteiger opbouwen te geven. Is de werkvloerhoogte van de rolsteiger hoger dan 2,5 meter, bouw hem dan op met minimaal 2 personen.


Knie- en heupleuningen bij het opbouwen

Bij het opbouwen en afbouwen van een rolsteiger is dit de belangrijkste tip: zorg altijd voor leuningwerk rondom in de vorm van knie- en heupleuningen. Leveranciers hebben hier praktische oplossingen voor.

Veilig werken met een rolsteiger. Knie- en heupleuningen Zorg altijd voor leuningwerk rondom in de vorm van knie- en heupleuningen. Leveranciers hebben hier praktische oplossingen voor.

Laat je steiger elk jaar keuren

Gebruik nooit beschadigde onderdelen. Die moet je direct markeren, vervangen of laten repareren. Laat de onderdelen van een rolsteiger één keer per jaar inspecteren door een deskundige keurmeester. Mastermate verzorgt periodieke keuringen van rolsteigers. Bij intensief gebruik of overmatige slijtage is het raadzaam om de keuring van de rolsteiger vaker dan één keer per jaar te laten uitvoeren.

tips bij het werken met rolsteigers rolsteiger opbouwen Veilig werken op hoogte begint met het goed opbouwen van de rolsteiger.

Belangrijke tips bij het werken met rolsteigers

  • Het gebruik van stabilisatoren is verplicht vanaf een werkvloerhoogte van 2,5 meter.
  • Tussenvloeren moeten zijn voorzien van twee heupleuningen.
  • Een werkvloer moet rondom voorzien zijn van heup- en knieleuning met een kantplank.
  • Met een steigerlift transporteer je snel en veilig gereedschappen en materialen.


Vóórdat je op de rolsteiger klimt...

Controleer de rolsteiger goed voordat je omhoog klimt. Zitten de remmen op de wielen, zitten werkvloeren en leuningen vast? Is de steiger compleet en staat ie stabiel, dan kun je naar boven!

 

Zoek je een nieuwe steiger? Stel je nieuwe steiger zelf samen met onze steigerconfigurator.


Bron: Volandis, A-blad Rolsteigers, www.volandis.nl

 

Ook interessant


Onze klanten belonen ons met een 8,6
810 beoordelingen
  • Het juiste advies voor mij
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!