Toegangscontrole: de turn-key, tijd en tips

Toegangscontrole: de turn-key, tijd en tips

Zoals ik in mijn eerste blog schreef, bedienen wij vanuit Mastermate regelmatig de overheid als opdrachtgever.

Daar hebben wij toegangscontrole geregeld op een plek waar eerst geen internet was, waardoor alle toegangspunten gecontroleerd worden in de cloud. En op elk moment van de dag de toegang kan worden aangepast, geweigerd of uitgebreid.


Turn-key

Het mooie van dit werk is dat we van begin tot eind met onze opdrachtgever – en het door de opdrachtgever ingehuurde adviesbureau – konden samenwerken. Sommigen noemen dat ‘turn-key’; ik noem het gewoon met ‘gezond verstand’ vanaf dag één bouwen aan de eindoplossing. Gezamenlijk. We hebben het systeem, inclusief het hang- en sluitwerk, de installatie, de implementatie en de software uitleg, geheel werkend opgeleverd.


Natuurlijk kan een dergelijk systeem in veel andere omstandigheden ook worden toegepast. Ik denk dan bijvoorbeeld aan bedrijvenpanden waar veel flexwerkers zitten. Of de extra murale zorg. En wat te denken van transportinstellingen of bedrijven met onbemande magazijnen? Als ik door het land rijd, dan zie ik tevens een grote opkomst van allerlei pick-up points. Ook daar gaat het per definitie om het creëren van toegang dat beperkt is tot bepaalde tijdstippen. Maar wat te denken van scholen, sportinstellingen, kinderopvang of club-, buurt- en dorpshuizen?


Neem de tijd

Misschien klinkt alles wat ik hier boven heb beschreven als ‘eenvoudig’ of als een ‘open deur’. Het tegendeel is waar. Ik wil waken voor nonchalance. Ik zeg dan ook tegen elke opdrachtgever die met een dergelijke uitdaging komt, dat haastige spoed écht zelden goed is. Neem er absoluut de tijd voor. Het is niet alleen een kwestie van even ter plekke langsgaan om iets van de processen te begrijpen, het gaat bijvoorbeeld ook om het toegepaste hang- en sluitwerk.


Staat u ook voor een uitdaging om uw medewerkers, uw klanten of andere doelgroepen op bepaalde tijdstippen wel of geen toegang te verlenen tot uw pand of gebouw? Denkt u ook wel eens na over de vraag hoe toegangsbeheer voor u kan worden ingericht? Neem dan onderstaande tips ter harte.


Mijn tips

  1. Bereid het grondig voor. Maar dan ook echt grondig. Ga niet over één nacht ijs. Laat niets aan het toeval over.
  2. Wees u er zich van bewust dat u wellicht blinde vlekken hebt. Dat is op zich helemaal niet erg maar betrek collega’s en/of externe deskundigen erbij die een kritische inborst hebben en die dus in staat zijn om de blinde vlekken te doorprikken.
  3. Als u van plan bent om een nieuw gebouw of pand neer te zetten, laat uw gedachten én uw acties met betrekking tot Building Control, zo vroeg mogelijk de revue passeren.
  4. Doe een pilot. Testen, testen en nog eens testen. De praktijk is soms weerbarstiger dan u zelf ooit voor mogelijk had gehouden.


Ik ben er overigens van overtuigd dat deze markt van realtime toegangsbeheer in de komende jaren verder zal groeien. Mede ook omdat iedereen intussen wel verbonden is met de ‘cloud’, stijgen de kansen en dus ook de mogelijkheden om effectiever en efficiënter te werken.


Bijna alles is mogelijk, zou ik bijna willen zeggen. Maar, maak wel een goed plan. Laat me eens weten wat uw gedachten zijn. Ik daag u uit om uw vragen aan mij voor te leggen.

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1833 beoordelingen