Slimme toegangscontrole in de zorg: het stappenplan!

Slimme toegangscontrole in de zorg: het stappenplan!

In mijn vorige blog vertelde ik u dat ik – als Building Control-specialist – voor Mastermate gestart ben in een middelgroot verzorgingshuis.

De software van de toegangscontrole bleek verouderd. De vraag was of we zouden gaan vervangen of niet. Als ik tot een dergelijk besluit wil komen, dan ga ik vanzelfsprekend gestructureerd te werk. Ik maak gebruik van een logisch stappenplan.


Mijn stappenplan:

  1. Ik maak een startnotitie op basis van een analyse van de huidige situatie.
  2. Daarna omschrijf ik de gewenste situatie. Hieruit kun je heldere doelstellingen formuleren.
  3. Dan is het tijd om te bepalen wie precies de doelgroep is. Met andere woorden: wie zijn feitelijk de gebruikers en wat zijn hun gedragspatronen? En, zijn er misschien meerdere doelgroepen aanwezig?
  4. Het is dan van belang om de doelstellingen aan doelgroepen te koppelen. Zijn deze niet tegenstrijdig?
  5. Een haalbaarheidsrapport is de volgende stap. Precies daar kun je nog mogelijke oneffenheden oplossen.
  6. Als het beeld compleet is, op basis van de eerste vijf stappen, dan vangt de ontwerpfase aan. We bepalen letterlijk de afzonderlijke componenten. Of dit nu gaat om wandlezers, digitale cilinders, draaideurautomaten, elektrische sloten, mechanische sloten, sleutel beheer management kast, cilinders of het beslag. Tot in detail maken we het sleutelplan of geven we vorm aan slimme toegangscontrole.


Uiteindelijk behoort een goede oplossing altijd méér gemak op te leveren. En, een betere beheersbaarheid. Niemand wil immers meer met dikke sleutelbossen werken. Vanzelfsprekend hebben we het daarbij over kostenbesparingen.


Meer eigen regie

Zo is het ook gegaan in het verzorgingshuis waar ik u eerder over vertelde. We zijn nu in de afrondende fase. De opdrachtgever is waar hij wilde zijn: meer eigen regie in de toegangscontrole. En, dat was meer dan het simpelweg vervangen van de hardware. Bent u ook werkzaam in de zorg, bijvoorbeeld als Facilitair Manager? Dan ben ik benieuwd naar úw specifieke uitdaging op het gebied van toegangscontrole. Waar loopt u tegenaan? Overigens, als u Facilitair Manager in een andere organisatie bent, of u bent aannemer: ook dan deel ik met veel plezier nuttige kennis met u.

Onze klanten belonen ons met een 8,6
2019 beoordelingen