Artikel

Trends in sanitair: besparing en veiligheid

Trends in sanitair: besparing en veiligheid

Richard Houtzager (onderhoudsloodgieter woningcorporatie Bo-Ex), Rudy Spruijt (accountmanager Ideal Standard), Pieter Geerling is (commercieel medewerker Mastermate) bespreken trends in sanitair.

Dit artikel verscheen eerder in ons relatiemagazine Maximaal.


Kranen met minder water- en energiegebruik

Water- en energiebesparing vanuit het oogpunt van duurzaamheid zijn belangrijke aandachtspunten voor woningcorporatie Bo-Ex, vertelt Richard: “Daar zijn we als organisatie volop mee bezig. Ook omdat onze huurders rekening willen houden met het milieu en graag water willen besparen.” Rudy vult aan: “De overheid voert natuurlijk ook bewustwordingscampagnes en die werken voor een groot deel. Als fabrikant spelen wij daarop in door met minder verbruik hetzelfde resultaat te bereiken. Dus dezelfde waterstraal qua kracht, die net zo comfortabel is, maar dan met minder water- en energieverbruik. Bijvoorbeeld via een wastafelkraan die 5 liter water per minuut doorlaat in plaats van 9 liter. Met handdouches kunnen we zelfs van 16 liter per minuut terug naar 8 liter. Dat scheelt aanzienlijk.


Mastermate speelt in op innovaties

Ideal Standard heeft een keukenkraan met een waterbesparend Click-Cartouche ontwikkeld. Rudy: "Door een lichte blokkering bij gebruik wordt 50% water doorgelaten. Als je de hendel verder doordrukt, laat de kraan 100% water door.’’ Een andere nieuwe ontwikkeling die binnenkort op de markt komt, is een toilet met een waterbesparend systeem. Die vult niet direct bij tijdens het spoelen, maar wacht daar even mee. Pas als het reservoir helemaal leeg is, begint het vullen. Dat scheelt zo een halve liter per spoelbeurt. Op jaarbasis kun je zo heel wat water en geld besparen.

VENLO Wastafelmenkraan en keukenmengkraan De wastafelmengkraan (l) en de keukenmengkraan (r) van Venlo

Mastermate volgt innovaties op de voet en neemt vernieuwend sanitair graag op in haar assortiment. Want de kans is groot dat de vakman ernaar vraagt. Pieter: “We spelen in op de vraag van gebruikers naar verbeterde kranen die duurzamer en veiliger zijn. Het hoeft niet altijd meer de goedkoopste kraan te zijn. Als het gaat om goed sanitair, weten vakmensen als Richard precies wat ze willen hebben.”


Voor de zorg: veilige douchekranen en mengkranen

Een andere duidelijk trend in sanitair is de aandacht voor veiligheid. Richard kent genoeg praktijkverhalen: “Wij hebben ook invalidenwoningen en zorgwoningen. Daar is veiligheid extra belangrijk. Je wilt voorkomen dat mensen zich branden aan mengkranen in de douche. Vooral bij dementerenden gebeurde dit nog wel eens. En denk aan invaliden die de kraan als handsteun gebruiken. Dan moet je er wel voor zorgen dat ze geen brandwonden oplopen. Ook kinderen weten vaak niet goed dat ze voorzichtig moeten zijn.”

Sanitairfabrikanten als Ideal Standard denken mee op dit gebied. Rudy: “Onze kranen zijn volledig cool-body. De gebruiker kan zich er niet aan branden. Ook heeft Ideal Standard/Venlo een pakket kranen specifiek voor de zorg. Die kranen kan de gebruiker niet warmer zetten dan 40 graden. Dit zorgt voor veiligheid en gemak. De zorginstelling kan met een tool de kraan wel makkelijk spoelen op hoge temperatuur en zo legionella voorkomen.”

douchekraan Venlo De thermostatische douchekraan van Venlo

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1832 beoordelingen