Een vluchtdeur elektronisch vergrendelen van binnen en buiten

Een vluchtdeur elektronisch vergrendelen van binnen en buiten

Als adviseur Building Control zie ik allerlei creatieve manieren waarmee ondernemers hun winkelpand of bedrijfspand beveiligen.

Zeker bij de vergrendeling van vluchtdeuren kom je af en toe de gekste oplossingen tegen. Bijvoorbeeld een vluchtdeur waarbij de paniekbalk met ketting en hangslot is geblokkeerd, zoals op de foto hierboven. Alles achter slot en grendel, dat wel. Maar de nooduitgang is geblokkeerd. Doordachte inbraakpreventie en begaanbare vluchtroutes vragen om elektronische vergrendeling.


Goederen moeten het pand door de juiste deur verlaten

Inbraak is een serieus risico voor ondernemers. Uit officiële cijfers blijkt dat twee op de vijf ondernemers te maken krijgen met een inbraak. Logisch dat een ondernemer er alles aan wil doen om zijn zaak te beveiligen. Want goederen moeten het pand via de voordeur verlaten. En niet via de achterdeur. Of een nooddeur.


Een nooddeur van binnenuit vergrendelen met een paniekbalk

Een nooddeur moet je met één handeling binnen één seconde kunnen openen. Dat staat in norm EN179 en EN1125. Toch kun je een nooddeur van binnenuit vergrendelen, zonder dat de deur zijn functie als nooduitgang verliest. Dat kan bijvoorbeeld met een elektronische paniekbalk. Die paniekbalk moet volgens het ruststroomprincipe worden geïnstalleerd. Hierdoor is de deur in een normale situatie vergrendeld. Bij een brandmelding door de brandmeldinstallatie zal de spanning wegvallen. Je duwt tegen de balk, de vluchtdeur gaat open en je kunt naar buiten vluchten.


Elektronisch beveiligen volgens de norm

Bij het elektronisch blokkeren van een nooddeur heb je ook altijd te maken met norm EN13637 voor nooduitgangen of norm EN13633 voor paniekuitgangen. Daarin staat dat een nooduitgangssysteem (elektrisch bestuurd uitgangssysteem) kan worden aangesloten op het brandmeldsysteem en het inbraakalarmsysteem. De deur is dan in spanningsloze toestand ontgrendeld (ruststroom/Fail Safe). Handmatige bediening van de paniekuitgang blijft altijd mogelijk door een groene noodverbreekschakelaar toe te passen. De noodverbreekschakelaar is een laatste redmiddel, mochten alle systemen falen. Of als er een andere calamiteit is dan brand. Bij een overval wil je bijvoorbeeld ook het pand zo snel mogelijk kunnen verlaten.


Van buiten ontgrendelen met een toegangscontrolesysteem

Dan de buitenkant. Met toegangscontrole kun je ervoor zorgen dat een vluchtdeur ook kan fungeren als toegangsdeur – als personeelsingang bijvoorbeeld. In zo’n situatie kun je de vluchtdeur van buiten ontgrendelen met een elektronisch codebedienpaneel, een kaartlezer (sleutelhanger tag) of een afstandsbediening. Dit kan in combinatie met een elektronische paniekbalk. Die heeft een motortje waardoor je met toegangscontrole de deur kan ontgrendelen. Zo weet u zeker dat alleen bevoegden de vergrendelde vluchtdeur kunnen openen. Andere opties zijn een magneet of elektromechanisch slot. Zolang de elektronische vergrendeling maar is geïnstalleerd volgens het ruststroomprincipe!


Zo maakt u een nooddeur van binnen én van buiten inbraakwerend. Want op deze wijze kan niet iedereen zomaar naar binnen en naar buiten… tenzij het gaat om een calamiteit.

Onze klanten belonen ons met een 8,6
2019 beoordelingen