Vraaggestuurd ventileren: wat is het en hoe werkt het? (1/3)

Vraaggestuurd ventileren: wat is het en hoe werkt het? (1/3)

Tijdens adviesgesprekken en offertetrajecten spreek ik geregeld werkvoorbereiders. Ik merk dan dat zij nog veel vragen hebben over vraaggestuurd ventileren.

Tijd om deze vragen te beantwoorden! In dit blog leg ik uit wat vraaggestuurd ventileren is.


Wat is vraaggestuurd ventileren?

Vraaggestuurde ventilatie is een efficiënte (energiezuinige) en gezonde manier om een gebouw te ventileren. Het is efficiënt, omdat de luchtverversing geregeld wordt op basis van de luchtkwaliteit (CO2). Hierdoor wordt altijd voldoende geventileerd, maar nooit te veel.


De basis: ventilator + CO2-sensor

Hoe werkt het? Het basissysteem bestaat uit een ventilator en een CO2-sensor. De CO2-sensor meet de luchtkwaliteit in de woonkamer. Zodra het CO2-gehalte omhoog gaat, stuurt de sensor een signaal naar de ventilator. De ventilator gaat vervolgens op een hoger toerental draaien. Hierdoor stroomt verse lucht de woning in. Het basissysteem kun je uitbreiden met extra sensoren, zoals een vochtsensor in de badkamer en extra CO2-sensoren in de slaapkamers. Met deze opties kun je de woning nog efficiënter ventileren.


‘Zelfregelende’ ventilatieroosters

Bij vraaggestuurd ventileren pas je ‘zelfregelende’ ventilatieroosters toe. Hoe werkt dat? Bij een herfststorm of een snijdende oostenwind wordt te veel (en koude) lucht toegevoerd. Dit wordt vaak als oncomfortabel ervaren. Dus wat doen veel mensen? Ze zetten de ventilatieroosters dicht. Maar dat komt de luchtkwaliteit niet ten goede. Of ze zetten de verwarming een graadje hoger. Maar dat is energetisch gezien niet wenselijk.


‘Zelfregelende’ ventilatieroosters reageren op toenemende winddruk en compenseren het teveel aan luchtdoorlaat door de ventilatieopening te verkleinen. Met deze roosters houd je de koude wind buiten, voorkom je overventilatie en bespaar je energie!


Bouwsteen van een energiezuinige woning

Efficiënt ventileren is samen met luchtdicht bouwen één van de bouwstenen van een energiezuinige en comfortabele woning. Een vraaggestuurd ventilatiesysteem zorgt voor een optimale kwaliteit van het binnenklimaat en draagt bij aan de energieprestatie van een gebouw. Hier is nog meer over te vertellen. Daarom vertel ik in een volgend blog meer over de voordelen van vraaggestuurd ventileren én over de projecten waar je zo’n ventilatiesysteem kunt toepassen.

Onze klanten belonen ons met een 8,6
2019 beoordelingen