Lang plezier van je werkschoenen met deze onderhoudstips

Lang plezier van je werkschoenen met deze onderhoudstips

Je werkschoenen moeten in topconditie zijn. Check dus geregeld je veiligheidsschoenen op slijtage en onderhoud ze goed. Met onze checklist controleer je snel de belangrijkste punten van je werkschoen.

Hoe sterk je werkschoenen ook zijn, na verloop van tijd verliezen ze hun beschermingskracht. Dus is het belangrijk dat je af en toe checkt wat de staat van je schoenen is. Ik leg je hieronder uit waar je op moet letten en hoe je je veiligheidsschoen goed kunt onderhouden.


Profiel op de zolen van je werkschoen

Controleer de buitenkant. Begin met de zolen. Hebben die voldoende profiel? Zonder profiel heb je geen grip. Controleer ook of de zool vastgelijmd zit aan je schoen. Als de lijm van de zool loslaat, kunnen scherpe voorwerpen tussen de schoenzool en de beschermzool komen. Kijk sowieso of je schoenen nog waterdicht of voldoende waterafstotend zijn.


Beschermneuzen

Waar je ook op moet letten, zijn de beschermneuzen. Hebben de veiligheidsneuzen nog de goede vorm en zitten ze op de goede plek? De neuzen kunnen verschuiven als je veel op je knieën werkt, als er iets zwaars op is gevallen, of als de schoen knel heeft gezeten. Zie je de beschermneus door het kunststof of leer komen? Dan zijn ze kapot en voldoen niet meer aan de eisen. Ik raad je dan aan om te investeren nieuwe schoenen.


Binnenkant

Dan de binnenkant. Druk op de binnenzool en check of het voetbed nog voldoende steun geeft. Dat de binnenkant van je werkschoen kapot is, zie je ook aan je werksokken. Slijten die steeds op dezelfde plek? Waarschijnlijk is de stof aan de binnenkant van je schoen op dezelfde plek versleten. Voel in elk geval bij de hak en aan de voorkant bij je tenen of de schoen nog intact is. 


Check je werkschoenen. Onderhoud van je veiligheidsschoen Controleer regelmatig de staat van je werkschoenen. Met deze checklist loop je de belangrijkste punten na.


Onderhoudstips

Door goed onderhoud, heb je langer plezier van je werkschoenen. Een paar onderhoudstips. 


Schoenen langzaam laten drogen

Laat natte werkschoenen langzaam drogen. Haal de inlegzool eruit en stop krantenpapier in de schoen. Zet werkschoenen nooit dichtbij een warmtebron of direct in de zon. Het leer droogt dan uit en kan gaan scheuren. 


Natte schoenen door zweetvoeten

Bezwete werkschoenen moeten na elke werkdag minstens 24 uur drogen. Anders slaan ze wit uit en gaan ze stinken door ophoping van bacteriën. Uiteindelijk wordt de binnenkant van je werkschoenen dan hard en oncomfortabel. Het probleem: de sokken. Veel vakmensen dragen eenvoudige polyester sokken. En die nemen niet veel vocht op. Kies dus voor werksokken die vocht opnemen en afvoeren.


Behandel de schoenen met spray of schoensmeer

Spuit je droge werkschoenen minstens één keer per maand in met impregneerspray. Bij veel regen of sneeuw adviseer ik dit wat vaker te herhalen. Breng de onderhoudsproducten aan als de schoenen droog zijn en houd de spuitbus op ongeveer 35 cm afstand van de schoen. Ook één á twee keer per maand met schoensmeer of ledervet invetten, is geen overbodige luxe. Glad en gewaxt leer is resistenter tegen water en vuil en makkelijker te onderhouden. 


Nieuwe werkschoenen kopen

Zijn je werkschoenen écht versleten, investeer dan in nieuwe. Mijn collega’s en ik weten waar je op moet letten bij de aanschaf van veiligheidsschoenen. Dus samen met jou vinden we het paar schoenen dat perfect past bij jou en je werkzaamheden. Je kunt ook alvast een kijkje nemen in onze webshop.

Ook interessant


Onze klanten belonen ons met een 8,6
1636 beoordelingen
  • Het juiste advies voor u
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!