Dit zeggen onze klanten

“Je hebt partners nodig die meedenken over duurzame oplossingen”

“Je hebt partners nodig die meedenken over duurzame oplossingen”

Duurzaam bouwen doe je samen met je bouwpartners. Dit is de visie van Giel Biersteker: “Je kiest dan de technieken en methodes die passen bij jouw situatie.”

“Duurzaam bouwen kun je niet alleen. Hier heb je partners bij nodig die met je meedenken over duurzame oplossingen”, vertelt directeur Giel Biersteker van Biersteker Bouw-, Dak-, en Geveltechniek. “We bouwen op dit moment ons nieuwe bedrijfspand. Bij de start hadden we alleen een schets en een technische omschrijving. We hebben onze installateurs en onderaannemers gevraagd oplossingen te bedenken voor een energieneutraal gebouw. Welke materialen ga je gebruiken, welke installaties moeten erin?”


Energieneutraal bedrijfspand bouwen

“In gesprek met leveranciers en installateurs kom je tot een beter ontwerp. Je kiest dan de technieken en methodes die het best passen bij jouw situatie. Ons nieuwe bedrijfspand heeft zonnepanelen, hoogwaardige gevel- en dakisolatie, een luchtzuiveringssysteem, een grijswatersysteem, triple beglazing, een warmtepomp en CO2-gestuurde ventilatie. Het is volledig energieneutraal. Verder ligt er sedum op ons dak en is er veel groen in en om ons pand.”

Giel Biersteker directeur Biersteker Bouw-, Dak-, en Geveltechniek Honselerdijk “Toen we begonnen met het toepassen van duurzame materialen, heb ik zelf veel moeten uitzoeken. Als ik een duurzame techniek tegenkom, duik ik erin.”  

Energiekosten besparen of energieneutraal zijn?

“Wat bouwbedrijven aan materialen verspillen en weggooien, dat is gigantisch. Alle grondstoffen die we uit de grond halen voor de bouw, die zijn niet oneindig. Dat besef is er bij veel mensen niet. De meeste bedrijven blijven werken zoals ze het veertig jaar geleden al deden. Als bouwbedrijf proberen wij verder te kijken en op het gebied van duurzaamheid steeds te vernieuwen. Daarbij ben je natuurlijk ook afhankelijk van je opdrachtgever. De één vindt duurzaamheid belangrijk, de andere niet. De prijs is vaak leidend. En duurzame materialen zijn vaak een grotere investering. Toch geloven we dat duurzame gebouwen hun waarde behouden en waardevoller worden. Wil een opdrachtgever duurzaam bouwen, dan is focus belangrijk. Wat wil je bereiken: een fijn binnenklimaat, energiekosten besparen, energieneutraal zijn, een gebouw renoveren, een bepaalde uitstraling? Je doel bepaalt keuzes van je materialen. Dan is het belangrijk dat je als bouwer weet welke duurzame materialen en technieken er in de markt zijn.”

 

Duurzame technieken uitpluizen

“Toen we begonnen met het toepassen van duurzame materialen, heb ik zelf veel moeten uitzoeken. Ik ben nieuwsgierig, dus dat ging voor mij gemakkelijk. Als ik een duurzame techniek tegenkom, duik ik erin. Van windmolentjes op het dak, warmtewinning vanuit slootwater, pvt-panelen: ik zoek op internet en ga in gesprek met leveranciers. Op een beurs pak je een brochure mee en die ga je dan in het weekend uitpluizen. Ook de brancheorganisatie heeft vaak nuttige cursussen en seminars over circulariteit en duurzaamheid. Ik heb bij Nyenrode cursussen over circulariteit gevolgd. Daar steek je veel van op.”

energieneutraal bedrijfspand Biersteker Honselerdijk Installateurs en onderaannemers van Biersteker hebben meegedacht over duurzame oplossingen voor het energieneutrale bedrijfspand van Biersteker Bouw-, Dak-, en Geveltechniek.

Advies duurzame materialen

“Van een technische groothandel als Mastermate verwachten we dat ze adviseren over vernieuwing in duurzame materialen. Denk aan bevestigingsmiddelen. Gerecycled materiaal kun je daar perfect voor gebruiken! Hoeken en bevestigingen zie je na montage niet meer, dus het maakt eigenlijk niet uit hoe ze eruit zien. Of denk aan verduurzaming van chemische producten als purschuim. Nu is daar misschien nog niet zoveel vraag naar, maar dat gaat binnen 10 jaar anders worden. Door advies en meedenken over duurzaamheid kun je als groothandel meerwaarde bieden, alleen materialen leveren is niet genoeg.”


Dit interview is onderdeel van een serie van drie interviews over duurzaam bouwen. Lees ook het interview met Adriaan Bossenbroek van Krijgsman Bouw en Peter Kraamer van bouwbedrijf Krijger.

 

Ook interessant


Onze klanten belonen ons met een 8,6
1638 beoordelingen
  • Het juiste advies voor u
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!