Dit zeggen onze klanten

“Duurzaam ondernemen: ik ben het gewoon gaan doen”

“Duurzaam ondernemen: ik ben het gewoon gaan doen”

Adriaan Bossenbroek maakt met de mensen van zijn bedrijf Krijgsman Bouw uit Dordrecht werk van duurzaam bouwen: “Je kunt mij gerust een voorvechter van duurzamer ondernemen noemen.”

Adriaan Bossenbroek: “Duurzaamheid is onze eerste kernwaarde. Wij noemen het ‘rentmeesterschap’. De term duurzaamheid is vaak window dressing, als je het mij vraagt. Als ik mezelf duurzaam noem, dan wordt er meteen duurzaam naar me gekeken. Rentmeesterschap bij ons vertaalt zich in: wij delen en wij gaan met tijd en spullen in onze omgeving om alsof ze van onszelf zijn.”

 

Halflege dozen schroeven

“Ons rentmeesterschap moet ik altijd uitleggen, maar het wekt ook nieuwsgierigheid op. Ik vertel graag dat we er serieus over nadenken binnen dit bedrijf. Wij willen geen bouwkeet voldouwen met plastic bekers of flesjes water tijdens een snikhete zomer. Wij gaan liever langs met een doos vol Doppers en we zorgen dat er een kraan op het werk is. Halflege dozen met schroeven op de bouw worden niet weggesmeten, maar gaan terug de bus in.”

Adriaan Bossenbroek, directeur Krijgsman Bouw uit Dordrecht "Ik kijk niet alleen naar hoe groot onze eigen ecologische voetafdruk is, maar ook naar die van mijn leveranciers."

Isoleren met ecologische materialen

“Ons rentmeesterschap uit zich ook in het gebruik van materialen. Wij isoleren bijvoorbeeld bijna alleen nog maar met ecologische materialen, plantaardig dus. En ja, als je duurzaam wilt ondernemen dan moet je daar geld voor over hebben. Bovendien moet je meer moeite doen om het voor elkaar te krijgen. Daarom wordt er zoveel over gepraat en wordt het maar bar weinig gedaan. Ik ben het gewoon gaan doen. Bij ons heeft niemand een negen-tot-vijf-mentaliteit. Wij gaan voor vakmanschap, voor doorzetten en voor betrouwbaarheid. Dat zijn onze andere kernwaarden. Ook helpen wij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een vakvolwassen salaris. In de vijf jaar dat ik Krijgsman Bouw leid is dat al bij drie mensen gedaan, eentje is zelfs al uitvoerder.”

 

Lokaal ondernemerschap en ecologische voetafdruk

“Daarnaast geloof ik in lokaal ondernemerschap. Ik zou nooit een Rotterdams bedrijf mijn bouwerij in Dordrecht laten bevoorraden. Wij hebben al 25 jaar een duurzame relatie met Mastermate en alles komt uit het magazijn in Dordrecht. Dat vind ik oprecht heel belangrijk. Ik kijk niet alleen naar hoe groot onze eigen ecologische voetafdruk is, maar ook naar die van mijn leveranciers.”

 

Voorvechter van duurzaam ondernemen

“Je kunt mij gerust een voorvechter van duurzamer ondernemen noemen. Binnenkort gaan wij een plint leveren die gemaakt is van suikerriet en olifantengras, oftewel van een afvalproduct en van een snelgroeiend onkruid. We kopen dit oersterke product desgewenst bovendien terug van de klant, het is immers de grondstof voor ons nieuwe product, want we kunnen het zo 1-op-1 verwerken. Op die manier is die plint 100% cradle-to-cradle. Het wordt tijd dat ondernemingen meer gaan nadenken over de afvalstromen, vooral in de bouw is er nog erg veel te winnen.”


Dit interview is onderdeel van een serie van drie interviews over duurzaam bouwen. Lees ook het interview met Peter Kraamer van bouwbedrijf Krijger en Giel Biersteker van Biersteker Bouw-, Dak-, en Geveltechniek.

Ook interessant


Onze klanten belonen ons met een 8,6
1638 beoordelingen
  • Het juiste advies voor u
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!