Binnendeuren afhangen: hier moet je op letten

Binnendeuren afhangen: hier moet je op letten

Een vraag die aannemers vaak aan mij stellen is; ‘Waar moet ik op letten bij het afhangen van binnendeuren?’

door Marthijn Krom


Daarom zet ik op een rij waar je op moet letten bij het monteren van binnendeuren op een project. Zodat de deurafhanger zonder veel tijdverlies en meerkosten de deuren kan monteren.


Het kozijn moet goed staan

Een deur afhangen begint met het kozijn. Dat moet goed staan. Want er is geen deur die past in een krom of scheef kozijn. Klinkt logisch. Maar wat ik vaak zie, is dat de kozijnen goed worden afgeleverd, maar dat de uitvoerder ze buiten in weer en wind laat staan. Plaats kozijnen dus zo snel mogelijk na levering. Dan voorkom je dat de kozijnen door weersinvloeden kromtrekken.


Wijk zo min mogelijk af van het kozijnenboekje

Wat ik in mijn blog over het minimaliseren van transportkosten vertelde over tussentijdse aanpassingen in de uitvoering, geldt ook voor het monteren van deuren. Wijk zo min mogelijk af van het kozijnenboekje en de bouwtekeningen. Want als de situatie op het bouwproject afwijkt van de tekeningen, dan past de bestelde deur sowieso niet. Kleine afwijkingen kun je vaak nog wel corrigeren zodat de geleverde deur goed past. Maar vaak zit er niets anders op dan een nieuwe deur te bestellen.


Geef de deurafhanger de ruimte

De deurafhanger moet de ruimte hebben om zijn werk te doen. Dus moet hij met de uitvoerder goede afspraken maken over de dag dat hij aan de slag kan. Hij moet de deuren makkelijk kunnen verplaatsen in de ruimtes waar hij moet zijn. Dit betekent ook dat er een hijskraan moet staan. Daarmee kun je de deuren van de vrachtwagen halen en op hun plek zetten.


Plan het afhangen in vlak voor de oplevering

Het ideale moment om de deuren af te hangen, is vlak vóór de oplevering. Als werkvoorbereider probeer ik het afhangen van de deuren altijd in die fase van een bouwproject te plannen. Dan heeft de deurafhanger alle ruimte om te werken. Omdat alle bouwmaterialen en gereedschappen weg zijn. Ook is de kans op beschadiging van de deuren dan minimaal. Bij grotere projecten heb je vaak te maken met een oplevering in fasen. Dan werkt de deurafhanger ‘achter de vakmensen aan’.


Opruimen!

Is het één grote puinhoop in de ruimtes waar de deuren afgehangen moeten worden? Dan kan de deurenafhanger zijn werk niet goed doen. Dus moet de uitvoerder zorgen voor een werkplek die is opgeruimd. Liefst een ruimte die helemaal leeg is. Rol kabels en haspels dus zoveel mogelijk op. Haal apparaten en machines weg.


Wacht tot de harde vloerbedekking ligt

Wil je de deuren gaan afhangen, dan is het wel zo fijn als de vloerbedekking ligt. Dat wil zeggen: er iseen harde vloerbedekking (zeil, hout, beton). Op dat moment zijn het bouwmaterieel en machines en gereedschappen vaak weggehaald, omdat de vaklui niet meer in dat deel van het gebouw hoeven te zijn. Bijkomend voordeel: de kans is kleiner dat de binnendeuren beschadigd raken.


Gebruik hulpmiddelen

Het afhangen van een binnendeur kost veel kracht. Vaak moet je dat zelfs met twee mensen doen. Tegenwoordig zijn er handige hulpmiddelen waarmee de deurafhanger makkelijk deuren kan tillen, afhangen en stellen. Een voorbeeld van zo’n hulpmiddel is een soort trolley waarmee je deuren eenvoudig kunt deuren verplaatsen. Ook hier geldt weer: haal alle kabels weg en ruim rommel op, zodat de deurenafhanger het steekwagentje met de deur goed over de bouw kan rijden.

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1988 beoordelingen