Vaknieuws

De bouwsector in 2030: Anders bouwen, nieuwe processen

De bouwsector in 2030: Anders bouwen, nieuwe processen

Hoe bouwen we in 2030? Wat is de rol van aannemers en hoe ziet samenwerking in de bouwketen er dan uit? Mastermate doet een blik in de toekomst.

Uitdagingen: energietransitie, circulariteit, kwaliteit

De bouwsector staat de komende jaren voor een flink aantal uitdagingen. Denk aan: 


• het woningtekort 

• de energietransitie en energiezuinig bouwen 

• de roep om circulariteit

• de focus op kwaliteit


Met de huidige manier van werken, lijkt het erop dat we deze uitdagingen niet op een gepaste manier kunnen oplossen. De roep om een slimmer bouwproces wordt steeds harder. Wat betekent dat voor het bouwproces en de rol van aannemers? 


Bouwplaats wordt een montageplaats

De genoemde uitdagingen zullen een aanjager zijn voor de verdere opkomst van industrialisatie, modulair bouwen en integrale bouwconcepten. De bouwplaats wordt steeds meer een montageplaats. De traditionele rol van aannemers, waarbij vooral managementcapaciteit wordt geleverd en uitvoerende taken worden ingekocht via onderaannemers, zal hierdoor veranderen. Grotere aannemers die zelf ontwikkelen zullen waarschijnlijk vaker integrale concepten gaan aanbieden in samenwerking met toeleverende partijen. Kleinere aannemers zullen mogelijk sterk afhankelijk worden van het inkopen van ruwbouwoplossingen.


Technische groothandel spil in het bouwproces

Bij dit alles blijft de groothandel een essentiële rol spelen. Er is namelijk vaker gespecialiseerd vervoer en just in time-levering vereist. Zo worden bij veel integrale totaalconcepten de verschillende componenten vaak in een keer naar de bouwplaats verscheept. De groothandel zal zich de komende jaren nog sterker ontwikkelen als partij die de aannemer bij deze veranderende behoefte in voorraad en logistiek ondersteunt. De focus op binnenstedelijk bouwen vereist slimme logistieke oplossingen. De technische groothandel zal hierin als essentiële spil fungeren.


Bron: Bouwkennis.


Het volledige artikel met de vooruitblik lees je in ons relatiemagazine Maximaal.

Ook interessant


Onze klanten belonen ons met een 8,6
1759 beoordelingen
  • Het juiste advies voor u
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!