Vaknieuws

Deurslot vervangen: zo bepaal je de maten van het nieuwe slot.

Deurslot vervangen: zo bepaal je de maten van het nieuwe slot.

De meeste vakmensen hebben het wel eens gedaan: een deurslot vervangen. Een simpel klusje. En toch moet je opletten dat je het goede deurslot kiest. Hoe zit het ook alweer? Mastermate legt het uit!

Ga je een deurslot vervangen, dan zijn de afmetingen van het huidige slot belangrijk. Meet het huidige deurslot. Zo kom je aan de juiste maten voor jouw nieuwe slot. Het nieuwe slot moet de goede doornmaat en de PC-maat hebben. Anders past het niet in de deur. Ook moet je rekening houden met de afmeting van de voorplaat (hoogte en breedte), de kastmaat van het slot en de draairichting van de deur.


Ga je een deurslot vervangen, dan zijn de afmetingen van het huidige slot belangrijk. Wat moet je precies opmeten? En hoe kan Mastermate je helpen? We leggen het uit in een Tip van de balie.


Wat is de PC maat?

De PC-maat - of steekmaat - is de afstand bij deze inzetsloten tussen het hart van het krukgat en het hart van de profielcilinder (hart op hart). De PC-maat wordt ook wel “de afstand” genoemd. Deze maat is gemakkelijk zelf op te meten. De standaardmaat bij woningbouwsloten is meestal 55 mm. Zwaardere sloten en veiligheidsloten hebben meestal een afstand van 72 mm.


Wat is de doornmaat?

De doornmaat bepaal je door de afstand te meten van de voorplaat tot en met het hart van het krukgat. Deze afstand bedraagt in de meeste gevallen 50 mm of 60 mm. De meest voorkomende doornmaat is 50 mm. 


PC maat doornmaat Ga je een deurslot vervangen dan moet het nieuwe slot de goede doornmaat en de PC-maat hebben.


Foto’s maken van het deurslot

De maten kun je allemaal zelf uitzoeken. Dat is leuk om te doen… als je daar de tijd voor hebt tenminste. Vaak wil je zo snel mogelijk een nieuw slot en hier kan Mastermate je bij helpen! Wat doe je dan? Houd een duimstok of rolbandmaat naast het slot en maak met je telefoon foto’s van de:


  • doornmaat
  • PC-maat
  • voorplaat.


Mastermate adviseert je over het goede deurslot

Die foto’s van het slot mail je naar Mastermate. Of je stuurt ze snel naar jouw vestiging via WhatsApp. Dit doen vakmensen wel vaker. Daarna adviseren we jou het deurslot dat je nodig hebt. Wil je zelf zoeken, ga dan naar de webshop en bekijk ons assortiment meerpuntssluitingen, insteeksloten, hangsloten en oplegsloten. Voor elke situatie is een passend slot beschikbaar. We hebben een brede keuze aan: veiligheidssloten met SKG keurmerk, panieksloten en bijzetsloten.

Ook interessant


Onze klanten belonen ons met een 8,6
1636 beoordelingen
  • Het juiste advies voor u
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!