Met deze tips haal je het maximale uit je elektrisch gereedschap

Met deze tips haal je het maximale uit je elektrisch gereedschap

Hoe zorg je ervoor dat machines en elektrisch gereedschap zo lang mogelijk meegaan? We zetten de belangrijkste tips op een rij. Ga voor de maximale levensduur van je gereedschap!

De tips in dit artikel zijn eerder gepubliceerd in de Mastermate Bouwkrant.


Gebruik de machine waarvoor die is bedoeld

Als je de machine gebruikt volgens de voorschriften van de fabrikant, gaat die langer mee. Door verkeerd gebruik gaat de machine eerder kapot. Gebruik je elektrisch gereedschap intensief, laat de machine dan af en toe onbelast draaien. Dan kan de motor thermisch koelen. Dit voorkomt dat de motor doorbrandt.


Accu’s goed opladen

Een accu met uurlader laadt niet goed op als hij warm is. Dit type accu moet afkoelen voordat je hem in de lader doet. Hoe vaker je een warme accu in de oplader stopt, des te harder gaat de accu achteruit. Dit gaat ten koste van het vermogen. Bij accu’s met een snellader speelt dit probleem niet. Die worden automatisch gekoeld door het koelsysteem in de snellader. Bij lithium-ion (li-ion) accu’s is de omgevingstemperatuur een aandachtspunt. Sommige accu’s werken niet bij vorst. Dan moet de accu eerst op kamertemperatuur komen. Ook kunnen veel accu’s niet goed tegen hoge temperaturen (boven de 50 graden).


Laat je machine keuren

Laat minimaal één keer per jaar je machines keuren door een deskundige keurmeester. Dan kun je erop vertrouwen dat je werkt met veilig gereedschap. Hoe vaak je machines moet laten keuren, hangt af van de belasting van de machine.


Gereedschap schoonmaken en vervoeren

Maak je machine schoon na gebruik. Vervoer machines met bijbehorende onderdelen in een kist of koffer. Dat voorkomt beschadigingen tijdens vervoer.


Tips voor beitels en boorhamers

Gebruik op hak- en boorhamers een scherpe beitel. Vervang de beitel van de hak- en boorhamers als deze stomp wordt. Zorg dat de boorhouder van de boorhamer altijd een lik

vet heeft. Omdat de beitel heen en weer gaat in de houder, ontstaat slijtage. Vet vertraagt slijtage.

Ook interessant


Onze klanten belonen ons met een 8,6
1757 beoordelingen
  • Het juiste advies voor u
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!