Het ankerplan uitvoeren: sneller werken met minder gereedschap

Het ankerplan uitvoeren: sneller werken met minder gereedschap

Bij het maken van een ankerplan telt in de eerste plaats de constructieve veiligheid van een gebouw.

Maar zo’n ankerplan ‘volgens het boekje’ kan in de uitvoering praktische uitdagingen opleveren. Veel en vaak wisselen van gereedschap bijvoorbeeld. Dat is een bekende ergernis.


Dus stelden we onszelf de vraag: kunnen we een ankerplan opstellen waardoor de vakman die het uitvoert, sneller kan werken? Omdat hij zo min mogelijk sleutels en verschillende formaten boren nodig heeft om de bevestigingen te monteren? Die uitdaging gingen we met onszelf aan voor een opdrachtgever. Uiteraard op voorwaarde dat de gekozen ankers en bevestigingsmaterialen verantwoord waren. Want je kunt geen concessies doen aan de constructie en stabiliteit.


Een ankerplan opstellen

Bij het opstellen van een ankerplan volgt RuwbouwService deze werkwijze: op basis van informatie over de geveltechniek, de ondergrond en de afmetingen van de kozijnen bepalen onze werkvoorbereiders welke ankers nodig zijn. En welke bevestigingsmaterialen moeten worden gebruikt om bouwdelen aan elkaar te bevestigen. Vervolgens rekenen we op basis van de voorschriften uit hoeveel bevestigingen je nodig hebt.


Wisselen van gereedschap

Het ankerplan dat we voor een aannemer maken, is gedetailleerd. Het beschrijft precies welke hoek, welk anker, welke boormachine, welke sleutel, welke sleutelwijdte, welk aandraaimoment en welk heupgereedschap een timmerman of metselaar nodig heeft. Het uitvoeren is dan een fluitje van een cent. Maar het kan gebeuren dat je bij het bevestigen van het ankerwerk veel tijd kwijt bent met het verwisselen van de boren of sleutels. Omdat de verschillende constructieve uitdagingen vragen om hun eigen oplossing en daarmee hun eigen ankers. Dat werkt niet altijd lekker door. En dat weten we ook.


Sneller bevestigen

In het ankerplan dat we maakten, kozen we voor het toepassen van meer dezelfde type ankers. Dit betekende dat we zwaardere ankers moesten toepassen dan op basis van de constructie benodigd was. De materiaalkosten stegen dan ook iets. Maar daar stond tegenover dat de productiviteit van de vakmensen stukken omhoog ging. Dus per saldo boek je winst.


Verankering en productiviteit

Het mooie is overigens: leveranciers van bevestigingsmaterialen zitten niet stil. Fabrikanten van zowel de hoeken als de ankers hebben inmiddels een lijn met producten ontwikkeld die ervoor zorgt dat met hetzelfde gereedschap vrijwel alle voorkomende montages gemaakt kunnen worden. Kijk, daarmee kunnen we in de toekomst ankerplannen maken die nog beter verankeringen én productiviteit van de vakmensen verenigen.

Ook interessant


Onze klanten belonen ons met een 8,8
294 beoordelingen
  • Het juiste advies voor mij
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!