Het ankerplan uitvoeren: sneller werken met minder gereedschap

Het ankerplan uitvoeren: sneller werken met minder gereedschap

Wilt u sneller werken in de ruwbouw? Dat kan met een slim ankerplan voor kozijnen van Mastermate. Specialist Jeroen Haijes vertelt hoe een slim ankerplan u tijdwinst oplevert en zekerheid geeft.

Bij het maken van een ankerplan telt in de eerste plaats de constructieve veiligheid van een gebouw. In de uitvoering kan een ankerplan ‘volgens het boekje’ praktische uitdagingen opleveren. Veel en vaak wisselen van gereedschap bijvoorbeeld. En veel verschillende soorten ankers. Dat is een bekende ergernis.


Uitdaging: sneller werken in ruwbouw

Dus stelden we onszelf de vraag: kunnen we een ankerplan maken waardoor de vakman die het uitvoert, sneller kan werken in de ruwbouw? Als hij zo min mogelijk sleutels en verschillende formaten boren nodig heeft om de bevestigingen te monteren, scheelt dat tijd. Die uitdaging gingen we met onszelf aan voor een opdrachtgever. Uiteraard op voorwaarde dat de gekozen ankers en bevestigingsmaterialen verantwoord waren. Want je kunt geen concessies doen aan de constructie en stabiliteit.


Zekerheid van kwaliteit met een ankerplan 

Bij het opstellen van een ankerplan volgen onze ruwbouwspecialisten deze werkwijze: op basis van informatie over de geveltechniek, de ondergrond en de afmetingen van de kozijnen rekenen we precies uit welke verankering nodig is (en in welke aantallen) zodat het gebouw voldoet aan de geldende normen en kwaliteitseisen. Ook rekenen we uit welke bevestigingsmaterialen moeten worden gebruikt om bouwdelen aan elkaar te bevestigen. Vervolgens bepalen we op basis van de voorschriften hoeveel bevestigingen je nodig hebt. 


Slim ankerplan Mastermate Uw timmerman gaat met het ankerplan in de hand over de steigers en kan per kozijn zien welke ankers hij nodig heeft, om de hoeveel centimeter ze moeten worden bevestigd en waarmee.

Een gedetailleerd ankerplan

Het ankerplan dat we voor een aannemer maken, is gedetailleerd. Het beschrijft precies welke hoek, welk anker, welke boormachine, welke sleutel, welke sleutelwijdte, welk aandraaimoment en welk hulpgereedschap een timmerman nodig heeft. Uw vakman kan met het ankerplan in de hand over de bouwplaats. Per kozijn ziet hij precies welke verankering hij nodig heeft, wat de positie en hart-op-hartmaten van de ankerpunten zijn en met welke bevestigingsmiddelen hij die moet monteren. Dat werkt lekker door.


Gemak, tijdwinst, zekerheid

Onze ankerplannen bieden dus gemak en tijdwinst aan de timmerman en zekerheid voor u als uitvoerder. Uw vakmensen voeren het sneller uit en als u het advies uit het ankerplan uitvoert, weet zekerheid dat de bouw op dit punt veilig is en voldoet aan de kwaliteitseisen. U kunt het advies uit het ankerplan zo toevoegen aan uw as-built dossier. Heeft u dat ook meteen geregeld! Zo, dat geeft grip op ruwbouw.


Verankering en productiviteit

Het mooie is overigens: leveranciers van bevestigingsmaterialen zitten niet stil. Fabrikanten van zowel de hoeken als de ankers hebben inmiddels een lijn met producten ontwikkeld die ervoor zorgt dat met hetzelfde gereedschap vrijwel alle voorkomende montages gemaakt kunnen worden. Kijk, daarmee kunnen we in de toekomst ankerplannen maken waardoor uw vakmensen nóg sneller kunnen werken.

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1636 beoordelingen
  • Het juiste advies voor u
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!