Dit zeggen onze klanten

KlaassenGroep Arnhem: ankerplan biedt gemak, tijdwinst en zekerheid

KlaassenGroep Arnhem: ankerplan biedt gemak, tijdwinst en zekerheid

KlaassenGroep Vestiging Arnhem schakelde Mastermate in om een gedegen ankerplan te maken. Uitvoerder Bouke Vissers is er content mee. “Het scheelt tijd, geld, biedt gemak en geeft zekerheid.”

De verankering is een klein onderdeel van een nieuwbouwproject, en daarom niet minder belangrijk. Want elke ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Daarom moet de verankering van kozijnen in een gebouw dik in orde zijn. Dat is het geval bij de bouw van een appartementencomplex in Bemmel. KlaassenGroep Vestiging Arnhem schakelde de ruwbouwspecialisten van Mastermate in om een goed ankerplan te maken. Uitvoerder Bouke Vissers is er blij mee. “Het scheelt tijd, geld, biedt gemak en geeft zekerheid dat de verankering aan de gewenste normen voldoet.”

goede samenwerking Mastermate Klaasen Groep Bouke Vissers is blij met het rekenwerk en advies van Mastermate: “Het is allemaal gedocumenteerd en kan worden getoond aan de opdrachtgever.”


Verankering kozijnen precies berekend

De grove contouren van het gebouw, een U-vormig complex met daarin 24 appartementen, zijn al goed zichtbaar tussen de opgetrokken steigers. Juist in deze fase, de ruwbouw, is de verankering van de kozijnen aan de orde. “Kijk, om dat soort ankers gaat het dus”, Patrick Wempe van Mastermate wijst naar een stelkozijn in de wand. Het kozijn is met drie hoekankers aan beide zijden aan de uit kalkzandsteenblokken opgetrokken binnenmuur bevestigd. 


Wempe maakte als technisch adviseur ruwbouw bij Mastermate het complete ankerplan voor de bouw in Bemmel. “Simpel gezegd betekent dit dat ik precies heb berekend en beschreven hoeveel en welke ankers er allemaal nodig zijn. Dat kan namelijk per kozijn verschillen. Ook factoren als draagkracht en materiaal waarin de ankers worden bevestigd, spelen daarbij een rol. Zo moet je voor kalkzandsteen andere bevestigingsmaterialen gebruiken dan in beton. Ook geven we adviezen hoe te werken bij bijvoorbeeld luchtdicht bouwen in energieneutrale woningen. Dat is hier in Bemmel niet aan de orde, maar het is allemaal onderdeel van onze oplossingen.”


Ankerplan biedt werklui houvast

Het ankerplan is een boekwerkje vol codes en tekeningen. Hierin staat precies waar welke ankers moeten komen. Het biedt veel houvast aan de werklui. “Onze timmerman gaat met het ankerplan in de hand over de steigers en kan zo per kozijn zien welke ankers hij nodig heeft, om de hoeveel centimeter ze moeten worden bevestigd en waarmee”, vertelt Bouke Vissers. Hij werkte op een vorige bouw ook al eens met een ankerplan van Mastermate en dat beviel zo goed, dat hij de ruwbouwspecialisten nu weer inschakelde. “Het scheelt tijd en werk. Iedereen weet precies wat hij moet doen en de benodigde materialen worden allemaal netjes op de bouw geleverd.” 

Werken met een ankerplan Bouke Vissers: “Onze timmerman gaat met het ankerplan in de hand over de steigers en kan zo per kozijn zien welke ankers hij nodig heeft."

Kwaliteitsborging en as built dossier

Een ander belangrijk aspect is veiligheid en kwaliteitsborging. Voor elk type verankering gelden verschillende normen en belastingen. Mastermate rekent precies uit welke ankers nodig zijn zodat het gebouw voldoet aan de eisen. De klant kan het advies toevoegen aan zijn as-built dossier in het kader van de Wet op kwaliteitsborging. Vissers is blij met het rekenwerk en advies van Mastermate: “Daardoor weten we niet alleen dat de bouw op dit punt veilig en degelijk is, het is ook allemaal gedocumenteerd en kan worden getoond aan de opdrachtgever.” Dat is ook wel eens anders, weet Vissers. “De verankering was vaak min of meer nattevingerwerk, zeker in het verleden. Met de materialen die Mastermate adviseert, weten we dat we goed zitten.”


Na de bouwtekening aan de slag

KlaassenGroep Arnhem riep de hulp van Mastermate in een vroeg stadium in. Dat werkt het prettigst, vinden Wempe en Vissers. “Als de bouwtekeningen definitief zijn, kun je aan de slag met het ankerplan. Dan heb je alle benodigde gegevens”, legt Wempe uit. Vissers vult aan: “Als de bouw in volle gang is en je al stelkozijnen aan het plaatsen bent, ben je te laat. Zeker als er nog onverwachte wijzigingen zijn, wat eigenlijk altijd zo is op een bouw.”

Goed overleg en communicatie in het ruwbouwproces Goede communicatie is belangrijk. Van het allereerste stadium van tekenen en berekenen tot en met de ruwbouw.

Dat blijkt. Eerder die dag is er nog telefonisch contact geweest tussen de twee over een vloerkozijnstrip met verzet. De ene kant komt onder het deurkozijn, de andere kant wordt bevestigd op de vloer. Wempe: “Het verzet bleek te klein, het paste niet mooi. Dat is helemaal geen probleem, ik heb meteen een lading vloerkozijnstrips met een groter verzet besteld. Die zijn morgen op de bouw”. Hij beaamt dat goede communicatie tussen de partijen belangrijk is. Of dat nu in het allereerste stadium van tekenen en berekenen is of later, tijdens de ruwbouw. “We gaan uit van de papieren situatie, maar de praktijk is vaak weerbarstiger. Door goed te blijven overleggen, kunnen we tot de beste resultaten komen.”

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1961 beoordelingen