Vaknieuws

5 vragen over verankeringen

5 vragen over verankeringen

Goed bevestigen en verankeren verdient aandacht. Welke vragen over verankering stellen klanten aan Mastermate? 5 vragen over verankeringen.

Over welk soort verankering krijgt Mastermate veel vragen?

Voornamelijk over bevestigen in verschillende ondergronden. In massief beton is veel mogelijk, maar regelmatig moet er worden verankerd in andere ondergronden. Bijvoorbeeld kanaalplaatvloeren, kalkzandsteen of porotherm blokken. Hier zijn de mogelijkheden beperkter. Je moet er rekening mee houden dat dit soort ondergronden minder draagkrachtig zijn.


Bij welke projecten geeft Mastermate advies?

Dat is heel divers. Mastermate werkt dagelijks projectmatig ankerplannen uit voor gevelkozijnen en houten spouwbladen. Ook werken we adviezen uit voor uiteenlopende bevestigingen, van het verankeren van staalconstructies tot het ophangen van keukenkastjes.


Verankering


Wat is het verband tussen verankeringen en luchtdicht bouwen?

De aansluitnaden rondom kozijnen en houten spouwbladen moeten luchtdicht worden afgewerkt. We proberen hier bij de verankering rekening mee te houden door materialen te kiezen die goed te verwerken zijn achter de luchtdichting.


Wat zijn veel voorkomende fouten op het gebied van verankeringen?

Het gaat regelmatig fout bij de verankering van trek- en drukschoren. Omdat dit een tijdelijke bevestiging is, wordt deze niet altijd serieus genomen en moet het tegen minimale kosten. Elk jaar weer komt het op diverse bouwprojecten in Nederland voor dat wanden omvallen. De oorzaak: een verkeerde schoorverankering.


Waar moeten bouwbedrijven scherp op zijn bij verankeringen?

Het is niet zo dat tijdens de bouw verankeringen worden vergeten. Wel merken we regelmatig dat aannemers in de calculatiefase onvoldoende rekening houden met bepaalde bevestigingen. Bij veelvoorkomende bevestigingen, zoals die van de gevelkozijnen, kan dat behoorlijke gevolgen hebben. Hierdoor ontstaat een aanzienlijk verschil ten opzichte van de begroting. Daarom vragen veel aan Mastermate advies over verankeren, ventilatietechniek, brandwerend afdichten en luchtdicht bouwen. Wij nemen een deel van de werkvoorbereiding over en geven zo grip op ruwbouw.

Ook interessant


Onze klanten belonen ons met een 8,6
2019 beoordelingen