Het grootste (en duurste) misverstand over het inmeten van deuren

Het grootste (en duurste) misverstand over het inmeten van deuren

Wil je zeker weten dat de deuren van je bouwproject passen in de kozijnen? Dan is het niet handig om naar eigen inzicht het kozijn aan te passen.

door Matthew Merjenburgh


Toch hoor ik wel eens dat een aannemer de zaag wil zetten in een kozijn, omdat hij twijfelt over de maatvoering. In zo’n geval adviseer ik: pak bij twijfel niet de zaag, maar de telefoon. En bel me. Want zagen zonder meten is een (duur) misverstand. Daarom vertel ik in dit blog hoe het proces van het bestellen, inmeten, leveren (en afhangen) van deuren in zijn werk gaat.


“Ik wil de kozijnen van een paar deuren gaan inkorten, want ik vind de sparingmaat net iets te groot. Geen probleem toch? Je komt de deuren toch nog inmeten?” Ik hoor het een aannemer nog tegen me zeggen, terwijl we bijpraten over het leveren van de binnendeuren voor zijn project. Toch kun je in de uitvoering van het werk niet zomaar het kozijn aanpassen. Want vaak zijn de deuren die in de kozijnen komen al besteld.


Het bestellen van binnendeuren

Als we voor een bouwproject deuren en kozijnen leveren, bestellen we die minimaal tien weken voordat ze worden geleverd. Zodra het bestek, de bouwtekeningen en de kozijnentekeningen zijn goedgekeurd door de opdrachtgever, bestellen wij de deuren. Op basis van de gegevens over de maatvoering en de functie van de deur, bestellen wij de bodies – de planken voor de deuren – bij de deurenleverancier. De kozijnen bestellen we bij de timmerfabriek.


Deuren inmeten voor de bewerking

De kozijnen worden eerst afgeleverd. Twee à drie weken voordat de deuren worden geleverd, ga ik naar de bouw. Voor het inmeten van de deuren in de kozijnen. Ik neem dan de bewerkingsmaten op, de cnc-gegevens. De bodies liggen dan al klaar bij de deurenleverancier. Allemaal met de juiste afmetingen, dikte, houtvulling en kleur HPL-plaat. Na een laatste bewerking past de deur precies in het kozijn.


De deuren leveren en afhangen

Als de bodies in de fabriek zijn bewerkt tot deur, gaan ze op transport naar de bouw. Zodat wij de binnendeuren kunnen afhangen. Als je de kozijnen niet hebt aangepast, moet het afhangen van de deuren vrij vlot gaan.


Zagen zónder meten, is de rekening betalen

Iedereen in de bouw kent het belang van meten. Want meten is weten. Bij de combinatie van binnendeuren en kozijnen komt de maatvoering heel nauw. Als je ons de opdracht geeft om deuren te leveren voor je project, maar je besluit zelf de kozijnen te vermaken, dan loop je het risico op hogere kosten. Omdat de deur dan niet meer past.


De body van een standaard binnendeur is vaak wel in te korten en te verlijmen. Tegen een meerprijs uiteraard. Maar als het gaat om een kozijn van een brandwerende deur, dan zit er vaak niks anders op om de bestelde deur weg te doen. Zo’n deur mag je niet meer bewerken. Want daar krijg je dan nooit een attest voor. Dus moet je de deur opnieuw bestellen. Loopt je project ook nog eens vertraging op.


Twijfel je toch aan de afmetingen van de kozijnen? Pak dan niet de zaag, maar de telefoon. En bel of mail ons. Dan pakken we de planning en de tekeningen erbij en proberen we toch nog tot een juiste oplossing te komen.

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1924 beoordelingen