De binnendeur en het kozijn: zo past de combinatie

De binnendeur en het kozijn: zo past de combinatie

Als je voor een bouwproject binnendeuren en kozijnen bestelt op basis van de productietekeningen en het bestek, moet die combinatie op het werk passen. Zou je denken.

Toch past de deur vaak niet in het kozijn. Vooral bij brandwerende deuren is dat het geval. Laat me uitleggen hoe dat komt en wat je eraan kunt doen.


Vanuit DeurenService geven mijn collega’s en ik advies over binnendeuren. We leveren standaarddeuren en brandwerende deuren. Ook kunnen we het kozijn leveren waar de deur in moet. We zien dat aannemers daar behoefte aan hebben. Want ze krijgen op het werk – voor ze de deuren kunnen afhangen – nog vaak te maken met extra bewerkingskosten omdat een deur toch niet in het kozijn past. Of onvoldoende brandwerend is. Dat meerwerk (en de bijbehorende kosten) kun je voorkomen.


Bij het maken van de calculatie waarschuw ik aannemers altijd als ik zie dat een combinatie van deur en kozijn niet klopt. Waarom gaat het dan toch mis in de afbouwfase?


De aannemer bestelt de kozijnen

Als aannemer kun je niet alles weten. Dus ontbreekt nog wel eens de kennis om te beoordelen of tekeningen van de architect op het punt van deuren en kozijnen wel kloppen. De aannemer pakt die tekeningen, maakt daar productietekeningen van en bestelt de kozijnen. Een architect kan bijvoorbeeld in een wand een mooie grote deur tekenen van 1,50 meter breed. Maar als die wand een brandscheiding is, mag dat helemaal niet. Dan heb je te maken met speciale eisen voor brandwerendheid voor de deur én het kozijn. Als ik van de aannemer een offerteaanvraag krijg voor de deuren en hang- en sluitwerk, is het kwaad dus al geschied.


De combinatie deur en kozijn matcht niet

Voor mijn calculatie gebruik ik het bestek, de bouwtekeningen en de kozijntekeningen. Ik zie dan vrij snel welke deuren niet matchen met de kozijnen als het gaat om brandwerendheid. Dus krijgt de aannemer naast mijn offerte ook meteen advies. Hierin onderbouw ik dat de gevraagde deur niet voldoet als brandwerende deur. En dat hij een andere oplossing moet toepassen om de vereiste brandwerendheid te garanderen. Die oplossing moet van de deur komen, want zoals gezegd: de kozijnen zijn vaak al besteld en in productie bij de timmerfabriek.


Elke bewerking van de binnendeur kost geld

En dus moeten de deuren die brandwerend moeten zijn, bewerkt worden. Ga je naar een dikkere deur van 55 millimeter, dan krijg te je maken met een aparte toeslag. Je kunt een deur ook verjongen en er daarna brandwerende strips op monteren. Door die bewerking worden de deuren twee keer duurder dan begroot. En je zult die kosten toch moeten maken. Want de brandweer wil bij de controle een attest zien. Een attest waarin staat dat de deur dertig of zestig minuten brandwerend is.


Winst boeken op het werk

Leg je de kozijnentekeningen en de deurentekeningen naast elkaar, dan zie je vaak dat de deuren lang niet altijd in de kozijnen passen. Als ik eerlijk ben, heb ik nog nooit een kloppende kozijnentekening gezien. Gemiddeld staan daar drie fouten in. Als je hier in de ontwerpfase extra goed naar kijkt, kun je op het werk winst boeken. Qua tijd en geld.


Eén advies voor binnendeur en kozijn

Ik kan de keuze van de deur en het kozijn precies op elkaar afstemmen. Dat is voor mij een kwestie van het combineren van de gegevens uit het bestek, de bouwtekeningen en de productietekeningen. De informatie die daarin staat over maatvoering van de kozijnen heb ik toch al voor het leveren van de deuren. Dus ik weet ook in welk kozijn de deur moet komen.


Wat is er mooier voor een aannemer dan één advies krijgen over de kozijnen en de deuren die daar in moeten? Met de garantie dat het past én de combinatie brandwerend is. Dan haal je jezelf toch niet langer het risico van meerwerk op de hals?

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1636 beoordelingen
  • Het juiste advies voor u
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!