Gehoorschade voorkomen én kunnen communiceren

Gehoorschade voorkomen én kunnen communiceren

Gehoorbescherming dragen is essentieel. Naast de standaard opties hiervoor, zijn er nu ook otoplastieken die omgevingsgeluid dempen én je de mogelijkheid tot communiceren geven. Lees er meer over.

Gehoorschade: beroepsziekte nummer één

Gehooraandoeningen zijn beroepsziekte nummer één in de bouw. Bijna een kwart van de bouwplaatsmedewerkers kampt met gehoorproblemen. 13 procent daarvan is zelfs permanent doof als gevolg van lawaai op de bouwplaats. Vaak wordt deze schade pas ontdekt als het te laat is. Daarmee wordt het de sluipmoordenaar van de bouw genoemd. Mastermate heeft een passende oplossing voor gehoorbescherming voor de vakman.


Schadelijk geluid

Het risico op gehoorschade, lawaaidoofheid of oorsuizen begint al bij langdurige blootstelling aan 80 decibel (dB(A)). Voor de duidelijkheid: dit is het geluid dat een boorschroefmachine maakt! Vaak beseffen vakmensen niet hoe hard sommige geluiden al zijn. Hieronder een aantal voorbeelden:


  • Gesprek: 60 decibel
  • Boorschroefmachine (of langs een snelweg staan): 80 decibel
  • Handzaag: 85 decibel
  • Cirkelzaag: 105 decibel
  • Pneumatische hamer: 120 decibel
  • Laag overvliegend vliegtuig: 120 decibel


Bescherming tegen schadelijk geluid moet dus serieus worden genomen. Bij herhaalde blootstelling aan harde geluiden (meer dan 85 dB(A)) is de werkgever verplicht om geschikte gehoorbescherming aan te bieden aan werknemers. Werknemers zijn verplicht die gehoorbescherming te dragen. Ook moet een gehoorbeschermingsprogramma worden opgezet. Dit programma bestaat uit algemeen gezondheidstoezicht en audiomedische controles.

Decibel meter

Universele gehoorbescherming 

Er zijn drie soorten universele gehoorbescherming: gehoorkappen, oorpluggen en otoplastieken. 

  • Gehoorkappen: Deze worden gedragen als koptelefoons. Bedoeld voor geluidsniveaus gedomineerd door lage en middelhoge frequenties. Hoogwaardige gehoorkappen, zoals de 3M Optime 2, zijn uitgevoerd met afdichtringen die gevuld zijn met een schuim en een vloeistof. Dit zorgt samen met veel ruimte in de schelpen voor minder warmte ontwikkeling en een optimale afdichting met een lage druk op het hoofd. Standaard gehoorkappen dempen ook gewenst geluid, zoals spraak.
  • Oorpluggen: De samenrolbare is de meest bekende. Na samenrollen sluit deze de gehoorgang af door uitzetting, wat niet bijzonder comfortabel is. De luxere variant, zoals de 3M EAR Ultrafit, is vormvast, waarbij meerdere achter elkaar geplaatste ringen de afdichting verzorgen. Het is belangrijk dat wegwerpdopjes diep genoeg in het oor gestopt worden, anders bieden ze geen volledige bescherming. Er zijn ook universele oorpluggen voor de bouw, festivalganger en motorrijder.
  • Otoplastieken: Dit zijn op maat gemaakte oorpluggen. Het ingegoten ventiel wordt afgestemd op het geluid op de werkplek en is zo vormgegeven dat stemgeluid wordt doorgelaten. Doordat er een afdruk is gemaakt van de gehoorgang en de gehoorschelp, is optimaal draagcomfort gegarandeerd. Omdat de gehoorschelp uit kraakbeen bestaat, dat na verloop van tijd kan vervormen, kan geluidslekkage ontstaan.

soorten gehoorbeschermingen

Otoplastieken op maat

Voor zzp´ers en kleine aannemers hebben we een praktische oplossing voor gehoorbescherming op maat: de Pluggerz. Voor de beste otoplastieken en service is Mastermate een samenwerking aangegaan met fabrikant Comfoor. Deze samenwerking heeft grote voordelen: het bestellen van Pluggerz oordoppen is simpel en de levertijd is slechts 3 weken.


Communicatie op de bouw

Een mogelijke reden voor het niet gebruiken van gehoorbescherming, is dat communicatie op de bouwplaats nodig is. Moderne communicatiemiddelen en -technieken zoals smartphone, wifi, bluetooth zijn niet meer weg te denken uit de bouw. De bouwplaats is veranderd in een communicatieplaats. Gebruik je een portofoon of smartphone, dan kan het gebruik van de standaard gehoorbescherming (gehoorkappen, oorpluggen en otoplastieken) dus onhandig zijn.


Gelukkig staat de markt voor gehoorbeschermers niet stil: er zijn inmiddels otoplastieken waarbij de ‘oordop’ is gekoppeld aan een smartphone, tablet of ander mobiel apparaat. Gedraad of via bluetooth, met en zonder headset. Het filter in het oorstuk zorgt voor de demping van het omgevingslawaai, maar geeft spraak natuurgetrouw weer. En je hebt je handen vrij! Veilig werken en verstaanbaar communiceren in één dus. Vraag jouw Mastermate-specialist naar deze oplossing.

 

Het is van vitaal belang het juiste product te kiezen en dit op de juiste manier te dragen. Mastermate heeft een ruim aanbod met gehoorbescherming die voldoet aan de kwaliteitsnormen die liggen vastgelegd in de PBM-verordening. Jouw PBM-specialist adviseert je hier graag in, zodat je kunt vertrouwen op gegarandeerde bescherming.


Jaarlijkse controle otoplastieken

Welke otoplastieken je ook gebruikt, het is verstandig om deze jaarlijks te laten testen op lekkage en voldoende dempende eigenschappen. Sluit de otoplastiek de gehoorgang niet goed af, dan kan namelijk alsnog gehoorschade ontstaan. Mastermate kan een lektest uitvoeren, zodat de dempende eigenschappen gegarandeerd blijven.

 

Meer weten over gehoorbescherming of het aanmeten van (tweedegeneratie) otoplastieken? Vraag ernaar bij je vaste contactpersoon of kom naar een vestiging bij jou in de buurt.

Ook interessant


Onze klanten belonen ons met een 8,6
1963 beoordelingen