Gehoorschade voorkomen: Drie keer goede gehoorbescherming

Gehoorschade voorkomen: Drie keer goede gehoorbescherming

Persoonlijke beschermingsmiddelen dragen is heel normaal: een bouwhelm en werkhandschoenen draagt elke vakman op de bouwplaats. Gehoorbescherming is net zo belangrijk, maar wordt vaak vergeten.

Het wordt de sluipmoordenaar van de bouw genoemd: gehoorschade die ontdekt wordt als het te laat is. Een op de vijf bouwvakkers hoort slecht. 13 procent daarvan is zelfs permanent doof als gevolg van lawaai op de bouwplaats.


Werkgeversverplichting voor gehoorbescherming

Nadat al het mogelijke gedaan is om geluid aan de bron te bestrijden, dient de werkgever gehoorbescherming te verstrekken bij een geluidsniveau van meer dan 80 dB(A). Vaak beseffen vakmensen niet hoe hard sommige geluiden al zijn. Hieronder staan een aantal voorbeelden:


 • Gesprek: 60 decibel
 • Langs een snelweg staan: 80 decibel
 • Handzaag: 85 decibel
 • Cirkelzaag: 105 decibel
 • Pneumatische hamer: 120 decibel
 • Laag overvliegend vliegtuig: 120 decibel

Decibel meter

Bij een geluidsniveau van meer dan 85 dB(A) moet de werknemer de verstrekte gehoorbescherming dragen. Doet hij dat niet, dan kan hij een boete krijgen en bij volharding zelfs ontslagen worden. 

 

Welke soorten gehoorbescherming zijn er? 

Er zijn drie soorten gehoorbescherming: gehoorkappen, oorpluggen en otoplastieken. 

Wat zijn de kenmerken?


 • Gehoorkappen: Deze worden gedragen als koptelefoons. Bedoeld voor geluidsniveaus gedomineerd door lage en middelhoge frequenties. Hoogwaardige gehoorkappen, zoals de 3M Optime 2, zijn uitgevoerd met afdichtringen die gevuld zijn met een schuim en een vloeistof. Dit zorgt samen met veel ruimte in de schelpen voor minder warmte ontwikkeling en een optimale afdichting met een lage druk op het hoofd. Standaard gehoorkappen dempen ook gewenst geluid, zoals spraak. in maart zijn er gehoorkappen in de aanbieding. Bekijk nu onze folder.
 • Oorpluggen: de samenrolbare is de meest bekende, na samenrollen sluit deze de gehoorgang af door uitzetting, dit is niet bijzonder comfortabel. De luxere variant, zoals de 3M EAR Ultrafit, is vormvast waarbij meerdere achter elkaar geplaatste ringen de afdichting verzorgen. Gebruiken uw medewerkers wegwerpdopjes? Let er dan op dat ze die diep genoeg in het oor stoppen. Anders bieden ze geen volledige bescherming.
 • Otoplastieken: Dit zijn op maat gemaakte oorpluggen. Het ingegoten ventiel wordt afgestemd op het geluid op de werkplek en is zo vormgegeven dat stemgeluid wordt doorgelaten. Doordat er een afdruk is gemaakt van de gehoorgang en de gehoorschelp is optimaal draagcomfort gegarandeerd. Omdat de gehoorschelp uit kraakbeen bestaat dat na verloop van tijd kan vervormen kan geluidslekkage ontstaan.

soorten gehoorbeschermingen

Jaarlijkse controle otoplastieken

Dragen uw medewerkers otoplastieken, laat de otoplastieken dan jaarlijks testen op lekkage en voldoende dempende eigenschappen. Sluit de otoplastiek de gehoorgang niet goed af, dan kan alsnog gehoorschade ontstaan. Mastermate kan een lektest uitvoeren, zodat de dempende eigenschappen gegarandeerd blijven. Uw medewerkers kunnen hun otoplastieken laten aanmeten bij een Mastermate vestiging bij u in de buurt. 


Meer weten over gehoorbescherming of het aanmeten van otoplastieken? 

Vraag ernaar bij uw vaste contactpersoon of kom naar een vestiging bij u in de buurt.

Ook interessant


Onze klanten belonen ons met een 8,6
1540 beoordelingen
 • Het juiste advies voor u
 • Meer grip op uw bouwproces
 • Snel aan de slag!