Vaknieuws

Tips voor het aanschaffen van goede handschoenen

Tips voor het aanschaffen van goede handschoenen

Vaklieden in de bouw kunnen niet zonder een goed paar handschoenen. Maar het aanschaffen van werkhandschoenen is geen kwestie van het eerst de beste paar uit het schap pakken.

De belangrijkste tip: let bij de keuze van handschoenen op de gevaren van het werk. Dat kan wonden aan handen en vingers en huidaandoeningen voorkomen.


Bepaal de risico’s van het werk

Kijk bij de aanschaf van handschoenen eerst naar de gevaren van het werk dat de vakmensen doen. Werken met scherpe gereedschappen of materialen kan schaaf- en snijwonden aan de handen veroorzaken. Het verwerken van verf, purschuim, kit, cement of andere chemische producten kan leiden tot huidklachten. Denk aan eczeem, allergische reacties of infecties.


Voor elk risico bestaat een ander type handschoen

Zijn de risico’s van het werk duidelijk, zoek dan de handschoen die de beste bescherming biedt. Voor elk risico bestaat een andere type werkhandschoen. Let daarvoor op de symbolen die op de handschoenen staan. Speciale pictogrammen geven aan tegen welke gevaren de handschoen beschermt. Voor de bouw zijn de hamer en de maatkolf (of fles) belangrijke symbolen:


Handschoenen met een hamer beschermen tegen snijgevaar, schuren, perforeren en scheuren (mechanische risico’s). Een maatkolf (of fles) op de handschoen betekent dat de werkhandschoen beschermt tegen blootstelling aan chemische stoffen (chemische risico’s). Er bestaan ook handschoenen die beschermen tegen hitte (symbool: vlam), kou (symbool: ijskristal), elektriciteit (symbool: twee driehoeken boven elkaar).


Kijk naar materiaal en de ernst van de risico’s

Afhankelijk van de stoffen waarmee wordt gewerkt of de aard van het werk is het nodig extra goed te letten op het materiaal van de handschoen. Bepaalde handschoenen beschermen namelijk alleen tegen één stof. Houd ook rekening met de ernst van het gevaar. Er bestaan drie categorieën veiligheidshandschoenen: categorie 1 (minimale risico’s), categorie 2 (middelzware risico’s) en categorie 3 (dodelijke risico’s). Kies de handschoen uit de categorie die de beste bescherming biedt.


Pak meerdere maten van een type werkhandschoen

Schaf meerdere maten van een type werkhandschoen aan. Dan kan iedere vakman de handschoen pakken die het beste past. Een handschoen die fijn zit, werkt prettiger én veiliger.


Weet u welke type handschoen u moet hebben, bestel ze meteen in de webshop.

Meer advies nodig bij de aanschaf van werkhandschoenen? Neem contact op met uw Mastermate-vertegenwoordiger of vestiging.

Ook interessant


  • Het juiste advies voor mij
  • Meer grip op uw bouwproces
  • Snel aan de slag!