Vraaggestuurd ventileren: in dit type woningen kun je het toepassen (3/3)

Vraaggestuurd ventileren: in dit type woningen kun je het toepassen (3/3)

Dit derde blog over vraaggestuurd ventileren gaat over het toepassen van dit ventilatiesysteem in de woningbouw.

In mijn vorige blogs heb ik uitgelegd wat vraaggestuurd ventileren is en wat voor jou als werkvoorbereider de voordelen zijn. Maar in welk type woningen kun je een vraaggestuurd ventilatiesysteem toepassen?


Positieve resultaten voor nieuwbouw én bestaande bouw

Het antwoord is simpel: eigenlijk in alle woningen. Vraaggestuurd ventileren is in de woningbouw breed toepasbaar. Je kunt een dergelijk ventilatiesysteem installeren in zowel eengezinswoningen als appartementen. En in zowel nieuwbouw als bestaande bouw. In beide situaties kun je een ventilatiesysteem met CO2-sensoren toepassen. En met positieve resultaten voor de energieprestatie van een woning. In nieuwbouwprojecten helpt vraaggestuurd ventileren de EPC-norm te halen. In de bestaande bouw heeft dit systeem een gunstig effect op de energie-index van een woning.


Kiezen voor energiezuinige ventilatiemethodes

Vanaf 2020 moeten aannemers en bouwbedrijven bijna energie neutrale (BENG) woningen gaan opleveren. Daar zijn steeds meer werkvoorbereiders zich bewust van. Bij nieuwbouwwoningen houden ze rekening met de strengere eisen voor de energieprestatie. Je ‘moet’ wel op zoek naar energiezuinige technieken en materialen, wil je ook in de toekomst de duurzaamheidsnormen halen. Het toepassen van een systeem voor vraaggestuurd ventileren past daar goed bij.


Bestaande woningen: ventilatie niet vergeten!

Bij renovatieprojecten gaat het wel eens anders. Woningbouwcorporaties, vastgoedeigenaren en zorginstellingen zijn druk bezig met het isoleren van hun woningen en appartementen. Ze investeren bij de renovatie fors in dubbelglas, gevel-, dak-, en vloerisolatie en luchtdichting. Maar de ventilatie wordt wel eens over het hoofd gezien. En dat is een slechte zaak.


Bestaande woningen: goed geïsoleerd, maar toch ongezond?

Want als je een woning (beter) isoleert en afdicht, groeit het belang van goede luchtverversing. Let je daar niet op, dan kan het binnenklimaat verslechteren. Waarom? Bij oude woningen (zonder of met nauwelijks ventilatievoorzieningen) stroomt warmte weg via naden en kieren. Maar via deze luchtlekken komt ook (ventilatie)lucht de woning in. Dicht je de naden, dan stop je die luchtstromen. Het gevolg: vervuilde lucht en vochtproblemen. Je hebt met de beste bedoelingen een woning geïsoleerd, maar hebt wel een ongezond leefklimaat gecreëerd. Met een vraaggestuurd ventilatiesysteem geef je de bewoners van een bestaande woning niet alleen een energiezuiniger huis, maar ook een gezondere woning!


Zeker weten dat de ventilatie van de woningen in nieuwbouw- of renovatieproject aan de normen voldoet? We geven je graag advies op maat over de keuze van het ventilatiesysteem en de ventilatieroosters.

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1970 beoordelingen