De grootste voordelen van vraaggestuurd ventileren: 5 tips (2/3)

De grootste voordelen van vraaggestuurd ventileren: 5 tips (2/3)

Werkvoorbereiders lopen met veel vragen rond over vraaggestuurd ventileren in de woningbouw. Daarom beantwoord ik in drie blogs de belangrijkste vragen.

Wat zijn de grootste voordelen van vraaggestuurd ventileren voor jou als werkvoorbereider? En voor de eindgebruiker, de toekomstige bewoners? Daarover gaat dit blog.


Voor jou als werkvoorbereider heeft een vraaggestuurd ventilatiesysteem de volgende voordelen:


1. Je voldoet aan de eisen voor energiezuinig en duurzaam bouwen

EPG, BREEAM en BENG. Ik hoef werkvoorbereiders niet uit te leggen aan welke eisen voor energiezuinigheid en duurzaamheid bouwwerken moeten voldoen (lees ook mijn blog over trends in de bouw). Vraaggestuurd ventileren helpt om op eenvoudige wijze te kunnen voldoen aan de steeds strengere eisen voor energiezuinig en duurzaam bouwen.


2. Positieve invloed op de energieprestatie

Een vraaggestuurd ventilatiesysteem is zeer gunstig voor de EPC-waarde van een woning/woongebouw. Vooral als je kiest voor een meer uitgebreid systeem met bijvoorbeeld extra CO2-sensoren in de slaapkamers. Dat geldt ook voor het toepassen van zelfregelende ventilatieroosters. Mooi meegenomen voor je energiescores.


3. Je voldoet aan de eisen voor ventilatie

In de bouw heb je te maken met normen voor ventilatie en luchtdoorlatendheid van woningen. Deze vind je in het hoofdstuk Gezondheid van het Bouwbesluit. Een bouwwerk moet een voorziening hebben die zorgt voor een gezond binnenklimaat. Met een vraaggestuurd ventilatiesysteem kun je garanderen dat jouw bouwproject voldoet aan deze eisen voor luchtverversing.


Het maken van een bouwwerk gaat natuurlijk verder dan voldoen aan eisen. Je bouwt het huis per slot uiteindelijk voor de bewoners. Welke voordelen heeft het voor hen?


4. Je geeft de bewoner een energiezuinige woning

Vraaggestuurd ventileren draagt bij aan de energiezuinigheid van een woning. Dat zien de bewoners terug op de energierekening. Het systeem ververst de lucht op het moment dat het nodig is. Dit voorkomt onnodig energieverbruik. Vraaggestuurde ventilatie zorgt – samen met luchtdicht bouwen – voor minimaal energieverlies door ongewenste luchtstromen. Bovendien is het altijd aangenaam in huis.


5. De bewoner heeft geen omkijken meer naar ventilatie

Iedereen weet wel dat het gezond is om je huis goed te ventileren. Maar wie denkt daar elke dag aan? Een vraaggestuurd ventilatiesysteem zorgt voor luchtverversing op maat. Dus altijd schone lucht in huis. En geen vocht- en schimmelplekken. De bewoner heeft geen omkijken meer naar het ventileren. Ook dat is comfort.


Wat is vraaggestuurd ventileren? Dat staat in mijn vorige blog. Wie kun je echt blij maken met vraaggestuurd ventileren? In mijn volgende blog geef ik antwoord op de vraag waar je in de woningbouw dit ventilatiesysteem kunt toepassen.

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1832 beoordelingen