Luchtdicht bouwen en het moment van de waarheid

Een moment waar ik altijd naar uitkijk, is de luchtdichtheidsmeting bij de oplevering van een gebouw. Als het gaat om luchtdicht bouwen, is dat toch een spannend moment.

Voor de aannemer, want die wil weten of hij luchtdicht heeft gebouwd. Ook voor mij. Klopt het advies dat ik de aannemer heb gegeven? Maar hoe werkt zo’n meting? En wat kun je met de testresultaten?


Wat is een luchtdichtheidsmeting?

Met een luchtdichtheidsmeting – ook wel blowerdoortest – meet je de luchtdichtheid van een gebouw. Je onderzoekt of het gebouw luchtlekken heeft. Luchtlekken zijn kieren en naden waardoor de lucht ongecontroleerd naar buiten of naar binnen stroomt. De resultaten van de blowerdoortest komen in een rapport voor de aannemer. Die ziet daarin wat de behaalde luchtdichtheidswaarde van het gebouw is en waar eventuele luchtlekken zitten.


Luchtlekken vinden

Bij de oplevering van 39 nieuwbouwwoningen in Nieuwveen hebben we een blowerdoortest laten uitvoeren. Mastermate was nauw betrokken bij dat bouwproject. Hoe gaat zo’n blowerdoortest in zijn werk? Eerst breng je de woning op onderdruk, zoals dat heet. Je plaatst een grote ventilator in één van de deuropeningen. Die zuigt de lucht uit de woning. Hierdoor verlaag je de luchtdruk in de woning ten opzichte van de luchtdruk buiten. Met een meting kun je precies op dat moment vaststellen hoeveel lucht de woning binnenstroomt. Zo ontdek je of er luchtlekken zijn.


Waar rook is, is niet luchtdicht gebouwd

Andersom kan natuurlijk ook. Als je met de ventilator lucht naar binnen zuigt, creëer je overdruk in de woning. Hierdoor wil de lucht van binnen naar buiten. Zet je vervolgens in de woning een rookmachine aan, dan zie je aan de buitenkant precies waar de luchtlekken zitten. Want daar komt de rook naar buiten. Bijvoorbeeld rond de kozijnen. Maar natuurlijk hoop je geen rookpluimen te zien. Want waar rook is, is niet luchtdicht gebouwd.


Complimenten voor de aannemer

Uit de blowerdoortest in Nieuwveen bleek dat de aannemer excellent had gebouwd. Complimenten voor hem, want hij bespaarde zichzelf veel tijd en geld. De aannemer hoefde geen aanpassing meer te doen. Dus kon hij de 39 woningen zonder vertraging conform de EPC-norm opleveren. Voor mij was dat de bevestiging dat we doeltreffend advies hadden gegeven en de vakmensen goed hadden begeleid. Zijn de scores niet in één keer goed zijn, dan kun je met het testrapport gericht herstelwerk uitvoeren. Want je weet precies waar de luchtlekken zitten. Dat werkt wel zo efficiënt.

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1970 beoordelingen