Brandveiligheid in bestaande bouw: voldoen uw brandwerende deuren aan de eisen?

Brandveiligheid in bestaande bouw: voldoen uw brandwerende deuren aan de eisen?

Als gebouwenbeheerder weet u dat uw gebouwen brandveilig moeten zijn. Afbouwspecialisten Roy en Matthew vertellen over het vervangen van brandwerende deuren in bestaande bouw.

door Roy Bruggink en Matthew Merjenburgh


Recent waren wij betrokken bij het vervangen van brandwerende deuren in een zorginstelling. Samen hebben we ervoor gezorgd dat de 64 brandwerende deuren van die instelling weer voldoen aan de huidige eisen voor brandveiligheid. In dit blog vertellen we hoe we dat hebben aanpakt. 


In het kort: de regels voor brandveiligheid

Als gebouwenbeheerder hoeven wij u de regels voor brandveilig bouwen en brandveilig gebruiken van gebouwen niet uit te leggen. Die kent u uit de Woningwet en het Bouwbesluit. En u kent de verordeningen van uw gemeente. Als het goed is, controleert u geregeld de brandveiligheid van uw gebouw(en) of laat u een brandveiligheidscontrole uitvoeren. Als de brandweer vraagt om de attesten en testrapporten van de brandwerende deuren, kunt u die laten zien. Toch?


In de praktijk: brandveiligheid van een zorginstelling

Een zorgorganisatie uit Gelderland kwam recent bij ons met de vraag over de brandveiligheid. Uit voorzorg wilden ze de brandwerende deuren in hun gebouwen vervangen. Er waren geen testrapporten van deze deuren. Dus kon niet worden aangetoond in hoeverre de deuren brandwerend waren. Als er brand zou uitbreken, kon de organisatie de brandveiligheid niet garanderen. Daarom gingen we met de beheerder van de zorginstelling en de brandweer om tafel om te bespreken aan welke eisen de deuren moeten voldoen.


Brandwerendheid aantonen in oudere gebouwen

Bij bestaande bouw kan het aantonen van de brandwerendheid van de deuren een uitdaging zijn. Als er geen documentatie is van de deuren en kozijnen, is niet duidelijk of de brandwerende deuren voldoen aan de huidige brandveiligheidseisen. In dit geval benaderde een zorginstelling ons. Toch kan dit probleem zich voordoen bij allerlei oudere gebouwen. Denk aan appartementencomplexen, kantoorgebouwen, fabrieken of onderwijsinstellingen. 


De aanpak: gebouw digitaal in kaart gebracht

Het vervangen van brandwerende deuren is specialistisch uitzoekwerk. Echt maatwerk ook. Na het gesprek met de zorginstelling en de brandweer begon het échte werk. We hebben zelf plattegronden getekend, omdat er van het gebouw geen plattegronden meer waren. Met Archicad hebben we het hele gebouw digitaal in kaart gebracht. Een extra service waardoor het vervangen van de deuren nóg inzichtelijker werd voor de zorginstelling en de aannemer die deuren ging afhangen.

Brandwerende deuren. Met Archicad hebben we het hele gebouw digitaal in kaart gebracht Met Archicad hebben we het hele gebouw digitaal in kaart gebracht. Een extra service waardoor het vervangen van de deuren nóg inzichtelijker werd voor de opdrachtgever.

Stuk voor stuk deuren inmeten

We nummerden alle deuren en hebben elke deur afzonderlijk ingemeten op basis van de strakke maatvoeringen. Per nieuwe brandwerende deur bepaalden we de specificaties (zoals afmetingen, dikte, hang- en sluitwerk). Ook liepen we de kozijnen na, want de combinatie brandwerende deur en kozijn moet matchen voor maximale brandwerendheid. Dus controleerden we de sponning van de kozijnen en checkten we op gebreken. Van al die gegevens maken we een compleet overzicht van de brandwerende deuren, de kozijnen en het bijbehorende deurbeslag. Daarna meten we de deuren in 3D zodat de cnc-bewerker de deuren kan produceren.

brandwerende deur. combinatie deur en kozijn. Per nieuwe brandwerende deur liepen we ook de kozijnen na. De combinatie brandwerende deur en kozijn moet matchen voor maximale brandwerendheid.

Deuren afhangen: snel werken en overlast beperken

Ook al heb je technisch gezien de brandwerendheid van de deuren goed bepaald, dan hangen ze nog niet in de kozijnen. Het efficiënt vervangen van brandwerende deuren komt aan op goede planning en goed communiceren. In de zorginstelling hielden we rekening met de bewoners en de begeleiders. Dus maakten we een goede planning voor het afhangen van de deuren. Én die planning stemden we goed af met de instelling en de deurafhanger. Zo konden we snel werken en voor de bewoners de overlast zoveel mogelijk beperken.


Administratie op orde

De opdrachtgever was tevreden over de manier waarop we het hadden aangepakt. De brandwerende deuren vervingen we volgens planning. De brandwerende voorzieningen van de zorginstelling zijn weer up-to-date. Ook hebben we de instelling een complete administratie kunnen geven van attesten en rapporten bij de brandwerende deuren én digitale plattegronden. De instelling weet precies aan welke eisen de brandwerende deuren voldoen en kan dat aantonen. Een zeker gevoel.


Heeft u ook een uitdaging met brandwerende deuren voor ons? We denken graag met u mee over de brandveilige oplossing voor uw gebouwen.

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1965 beoordelingen