Drang(er) naar brandveiligheid en toegankelijkheid

Drang(er) naar brandveiligheid en toegankelijkheid

‘He doe de deur dicht!’ is het thema van de Nationale Brandpreventieweken 2016.

Bij deuren, brandveiligheid en toegangsbeheer denk ik als adviseur Building Control meteen aan deurdrangers. De juiste deurdranger maakt zelfs van een open deur een brandwerende deur.


Bouwbesluit: brandwerende deur moet dicht

Oktober is traditiegetrouw dé maand van de Nationale Brandpreventieweken. Dit jaar vestigt de brandweer onder andere de aandacht op het sluiten van binnendeuren. Een dichte deur werkt namelijk als brandscheiding. Een deurdranger is een mooi instrument om een deur te sluiten. Brandwerende deuren moeten zelfs uitgerust zijn met een deurdranger. Het Bouwbesluit bepaalt namelijk dat een brandwerende deur zelfsluitend moet zijn.


Drie typen deurdrangers

Wilt u van een deur een zelfsluitende deur maken, dan heeft u globaal de keuze uit drie typen deurdrangers:


  • de normale dranger: deze dranger sluit vanzelf nadat een deur is geopend;
  • de vrijloopdranger: met deze dranger kan je je vrijelijk bewegen en de deur in elke stand laten staan. De deur sluit bij spanningsuitval automatisch;
  • de EMF-dranger (EMF staat voor elektromechanische vastzetinrichting): deze dranger zet de deur open op een vaste stand, en sluit de deur bij spanningsuitval automatisch.


Zowel de vrijloopdranger als de EMF-dranger kunnen worden gekoppeld aan een brand- of rookmeldinstallatie.


Dranger doet de deur dicht

Van toiletten tot kantoorruimtes, van een hal tot magazijnruimtes, met een normale deurdranger weet u zeker dat de deur achter u in het slot valt. Maar in bepaalde gebouwen – zorginstellingen, zorgcentra bijvoorbeeld – is het niet handig als deuren steeds dichtvallen. Ik denk dan aan ziekenhuizen, verpleeghuizen of verzorgingstehuizen.


Brandveiligheid en gebruik deuren in de zorg

Voor verpleegkundigen, verzorgenden en cliënten/patiënten kunnen dichte deuren grote obstakels zijn. Vooral als ze een deur vaak gebruiken. Is zo’n intensief gebruikte deur een brandwerende deur, dan is een normale deurdranger niet gebruiksvriendelijk. Dan komt de vrijloopdranger of de EMF-dranger beter van pas. Juist bij brand, een calamiteit of stroomuitval doen zij hun werk, omdat deze drangers de deur dan sluiten. Die drangers verenigen brandveiligheid en toegankelijkheid. Want zoals mijn collega Francois van der Burgt al zei: toegangscontrole en brandveiligheid zijn met elkaar verbonden.


Wilt u weten welk type deurdranger binnen uw toegangsbeheer geschikt is? Neem gerust contact met me op.

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1970 beoordelingen