Geen internet, toch toegangsbeheer

Geen internet, toch toegangsbeheer

Vanuit Mastermate bedienen wij regelmatig de overheid als opdrachtgever.

Zo heeft een van de Rijksoverheidsdiensten meerdere steunpunten in het land waar géén internet beschikbaar is, maar waar tegelijkertijd wél toegangsbeheer op afstand moet worden toegepast. Want verschillende ambtenaren en controleurs moeten op verschillende tijdstippen toegang krijgen tot de betreffende steunpunten. Juist ja, dan hebben we het over Building Control!


Ons werd een jaar geleden de vraag gesteld hoe we het toegangsbeheer voor deze overheidsdienst efficiënt konden inrichten. U begrijpt, een prachtige opdracht! Ik ben er dan ook met veel plezier mee van start gegaan, want dit was een project dat alle facetten van optimaal Building Control in zich had. Uiteraard was duidelijk dat sleutelbossen en losse sleutels volstrekt niet in de eindoplossing mochten voorkomen.


Programma van Eisen

Toen ik het Programma van Eisen ontving, las ik dat er al wel een bluetooth-systeem aanwezig was. Echter, de medewerkers klaagden al enige tijd dat dit niet goed functioneerde. Het was bovendien te traag. Medewerkers die de desbetreffende steunpunten wilden betreden stonden soms een halve minuut in de stromende regen om de bluetooth-verbinding tot stand te brengen. De toegepaste componenten om de deur te ontgrendelen waren met batterij gevoed. Nee, dat is niet logisch op onbeheerde en afgelegen locaties. Een systeem met de smartphones werkte ook niet optimaal.


Mijn plicht

Natuurlijk ben ik bij enkele steunpunten wezen kijken. Ik vind dat mijn plicht als adviseur Building Control. Vanzelfsprekend bestudeer ik de bouwtekeningen en weet ik welke vragen ik moet stellen, maar ter plekke kom ik ook nog vaak op nieuwe inspiratie.


Ik heb toen een oplossing met een ‘tag’ voorgesteld. U kent het wel; zo’n klein plastic druppeltje met een ingebouwde chip. Op elk steunpunt hebben we een wandlezer geïnstalleerd die verbonden is met het internet via het 4G-netwerk op een ingebouwde simkaart. Deze wandlezer is verder aangesloten op 230v met een noodbatterij die werking van het systeem waarborgt bij stroomuitval. Via een portal in de cloud kan iedere locatie beheerd worden. Zo kan de beheerder toch op ieder tijdstip van de dag de toegangsrechten wijzigen, op een plek waar eerst geen internet aanwezig was.


Beheer op afstand

Maar dat was nog niet alles. Het beheer op afstand is uiteraard ook van groot belang. Want medewerkers mogen alleen maar op de voor hen toegestane tijden naar binnen. Elke tag kan dusdanig – van afstand – worden geprogrammeerd zodat een medewerker géén toegang heeft op de tijdstippen dat hij die toegang ook niet mag hebben. Dit noemen we slimme toegangscontrole.


Ik hoef u immers niet te vertellen dat ook in dit project voor de opdrachtgever aspecten als veiligheid en betrouwbaarheid de belangrijkste prioriteiten waren. We zijn vorig jaar gestart met twee pilots. En dat beviel. Intussen zijn we dit systeem door het hele land aan het uitrollen.


Benieuwd naar de samenwerking en mijn tips voor dit project? Blijf mijn blogs in de gaten houden voor het vervolg!

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1970 beoordelingen