Dit zeggen onze klanten

Samen resultaat boeken in energiezuinig bouwen

Samen resultaat boeken in energiezuinig bouwen

Lenting Bouw wil voorop lopen in de bouw van energiezuinige houtskeletwoningen. Daarom vraagt dit bouwbedrijf advies aan de RuwbouwService.

“Mannen van Mastermate, hebben jullie het gehoord?”, roept aannemer Roy van de Weerd van Lenting Bouw. “We zitten goed volgens de test!” Hij kijkt op van de laptop. Hierop staan de scores voor luchtdichtheid van de houtskeletwoning die ze bouwen in Arnhem. Roy is tevreden met de uitkomst van de blowerdoortest. En een beetje opgelucht. Dat geldt ook voor Patrick Wempe (commercieel adviseur Mastermate) en Jeroen Haijes (specialist RuwbouwService Mastermate). Het is de bevestiging dat hun advies over de benodigde afdichtingsmaterialen klopt.


Haalt deze houtskeletwoning in Arnhem de passiefhuisnorm? Het verlossende antwoord volgt na ongeveer zestig spannende minuten. In dat uur laat de Mastermate RuwbouwService een onafhankelijke blowerdoortest uitvoeren door ingenieursbureau Van der Kleij. Ook een thermografisch onderzoek is onderdeel van de test. Daarbij worden kamer voor kamer luchtlekken opgespoord. We spreken Roy van de Weerd en Patrick Wempe die het onderzoek met veel belangstelling volgen.


Thermografisch onderzoek en blowerdoortest Lenting Bouw kijkt mee op de warmtebeeldcamera.

Milieuvriendelijke materialen kiezen

Roy: “De meting in deze woning is een belangrijke testcase. Lenting Bouw wil energiezuinig bouwen in houtskeletbouw perfectioneren. Ook hebben we te maken met een opdrachtgever die hoge eisen stelt aan het binnenklimaat van de woning en het gebruik van milieuvriendelijke materialen. Dus willen we weten of onze aanpak klopt.” Patrick valt hem bij: “De voorkeur voor milieuvriendelijke materialen maakt deze woning ook voor onze RuwbouwService een bijzonder project. Houtskeletbouw vraagt andere materiaalkeuzes dan de traditionele bouw. Dit is de toekomst van het bouwen, dus moet je zoeken naar milieuvriendelijke materialen van goede kwaliteit.”


Thermografisch onderzoek Met een warmtebeeldcamera worden luchtlekken opgespoord.

Tijdens de blowerdoortest komt hier en daar een rookpluim de woning binnen. Daar zit een luchtlek. Onder een kozijn op de bovenverdieping bijvoorbeeld. Dat is een tegenvaller, zie je aan het gezicht van Roy. Patrick ziet dat anders: “In de hele woning hebben we coating laten aanbrengen bovenop een laag purschuim. Bij dit kozijn hebben we dat bewust niet gedaan. Bij wijze van test. De rookpluim laat zien dat je niet zonder die coating kunt. Dat hebben we weer geleerd!”


Blowerdoortest Roy maakt een foto van een luchtlek, zodat hij die meteen kan dichten.

Scherp op normen voor passiefhuizen

De luchtdichtheidsscore is goed, maar dat is voor de mannen van Lenting Bouw geen reden om rustig aan te doen. Roy en collega-timmerman Jan gaan meteen fanatiek aan het werk. Ze dichten de opgespoorde luchtlekken af. “We willen naar minimaal warmteverlies en de passiefhuisnorm halen,” legt Roy uit. “Ons volgende project bestaat uit vier passiefhuizen. Daarvoor gelden nóg strengere energieprestatie-eisen. Daarom zijn we nu zo scherp. We willen leren wat de aandachtspunten zijn voor dat project.”

Patrick tegen Roy: “Jullie hebben een schouderklop verdiend. Je weet nu dat jullie werkvoorbereiding goed is. Dat is vette winst! Roy, Jan en de mensen van Lenting Bouw verdienen een compliment. Ze hebben veel moeite gestopt in het maken van de prefab-elementen en zorgvuldig de geadviseerde tapes, coatings, lijm en kitten verwerkt. Dat zie je terug in de scores.”


Blowerdoortest Het verlossende woord: de scores van de blowerdoortest zijn goed.

Een (h)echt bouwteam

De mannen van Lenting Bouw en Mastermate kunnen het goed vinden. Aan het eind van de middag is er tijd voor grappen en wordt er gelachen. Dat er gedronken moet worden op dit succes. Ook wordt vooruitgeblikt op het aanstaande voetbalweekend. Patrick over de goede sfeer: “We zijn niet alleen de groothandel die materialen bezorgt. We voelen ons echt lid van het bouwteam van Lenting Bouw.” Roy ziet dat ook zo: “We willen voorop lopen in ecologisch bouwen in houtskeletbouw. Dan heb je een sparringpartner nodig. We voelen de betrokkenheid van Mastermate bij onze projecten. Met Patrick en Jeroen kan ik mijn werkdetails bespreken. Met hun feedback en vakkennis komen we tot een efficiënte aanpak en de juiste materiaalkeuze.”

Onze klanten belonen ons met een 8,6
1988 beoordelingen